Šefčovič privítal správu z Rumunska o zásobách plynu v Čiernom mori

NETKY.SK • 15 Október 2015, 13:46 • 2 min
Šefčovič privítal správu z Rumunska o zásobách plynu v Čiernom mori

BRUSEL - Bude to veľmi dobrá správa pre Rumunsko a rovnako aj pre Európsku úniu.

slovakia

left justify in out

Týmito slovami reagoval podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič na informácie o tom, že na kontinentálnom šelfe Rumunska v Čiernom mori môže byť k dispozícii nové nálezisko zemného plynu v objeme okolo 30 miliárd kubických metrov (m3).

 

Rumunská tlačová agentúra Agerpres v stredu (14.10.) informovala, že konzorcium Lukoil, PanAtlantic a Romgaz objavili na kontinentálnom šelfe Rumunska v Čiernom mori dôležité zásoby zemného plynu. Tento objav ešte musí byť potvrdený ďalšími vrtmi, no podľa odhadov rumunskej plynárenskej spoločnosti Romgaz môže ísť o nálezisko obsahujúce vyše 30 miliárd m3 zemného plynu.

 

Práce na prieskumnom vrte boli dokončené v tomto mesiaci a viedli k objavu veľkého plynového poľa patriacemu do rumunskej oblasti Čierneho mora. Oblasť vrtov sa nachádza asi 170 km od rumunského pobrežia a v hĺbke od 300 do 1200 metrov.

 

Podľa seizmických dát podzemný zásobník plynu môže dosiahnuť 39 štvorcových kilometrov. Ďalšie vrty, ktoré by mohli potvrdiť nálezisko a objem uhľovodíkov, sú naplánované na rok 2016.

 

V koncerne, ktorý vykonáva prieskumné vrty, má majoritný balík spoločnosť Lukoil (72 %), PanAtlantic Petroleum Ltd. má 18 % akcií a Romgaz je držiteľom 10-% balíka.

 

Šefčovič sa dnes nachádza v Rumunsku, ktoré navštívil ako 19. členskú krajinu na jeho turné o energetickej únii. V stredu, pred odletom do Bukurešti, v rozhovore pre TASR uviedol, že sa pokúsi od rumunskej strany získať viac informácií o tomto nálezisku.

 

"Rumunsko zohráva kľúčovú úlohu v tomto regióne a máme veľký záujem na tom, aby bolo Rumunsko adekvátne poprepájané tak v oblasti elektrifikačných sietí, ako aj v oblasti plynových pripojení so svojimi susedmi. Samozrejme, toto je veľmi dobrá správa pre Rumunsko aj pre Európsku úniu," uviedol Šefčovič v súvislosti s výsledkami prieskumných vrtov v Čiernom mori.

 

Slovenský eurokomisár spresnil, že ak sa bohatstvo tohto náleziska potvrdí, Európa bude môcť ešte viac diverzifikovať svoje zásobovanie plynom, teraz aj z Čierneho mora.

 

"To tiež urýchli práce, ktoré pokračujú na budovaní rôznych interkonektorov, ktoré Rumunsko buduje so svojimi susedmi. Potvrdí sa tiež jeho pozícia exportéra energií," povedal Šefčovič v závere.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies