Šefčovič: Prístup lotyšského predsedníctva k energetickej únii vnímam kladne

NETKY.SK • 8 Január 2015, 17:36 • 2 min
Šefčovič: Prístup lotyšského predsedníctva k energetickej únii vnímam kladne

RIGA - Lotyšská premiérka Laimdota Straujomová, šéf diplomacie Edvars Rinkevičs, ako aj ďalší členovia lotyšskej vlády, ktorá má na starosti polročné predsedníctvo v EÚ, opakovane zdôrazňujú, že medzi ich priority na čele EÚ patrí aj podpora rodiaceho sa konceptu energetickej únie, za ktorý je zodpovedný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Slovenský eurokomisár na otázku TASR, ako vníma podporu Lotyšska pre politiku, ktorú bol poverený riadiť, uviedol, že ide o veľmi pozitívny prístup predsedníctva EÚ. Dodal, že s členmi lotyšskej vlády bol v kontakte nielen dnes v Rige, ale už koncom minulého roka, lebo ich spoločným cieľom je čo najskôr pripraviť projekt energetickej únie tak, aby bol vhodný na široké diskusie v rámci takzvaného Rižského procesu.
     

Šefčovič spresnil, že ide o konferenciu v Rige pod patronátom lotyšského predsedníctva v EÚ, ktorá sa uskutoční 6. februára. Na konferencii sa zúčastní asi 400 predstaviteľov z oblasti priemyslu, mimovládnych organizácií a zástupcov vlád, ktorí spoločne prediskutujú jednotlivé dimenzie energetickej únie.
     

"Chceme koncept energetickej únie prijať v Európskej komisii v rámci februára, aby európski ministri energetiky mohli mať prvé solídne diskusie už začiatkom marca a aby to najvyšší lídri EÚ prediskutovali na marcovom summite v Bruseli," uviedol Šefčovič.
     

Dodal, že ide o veľmi náročný časový rozpis a aj preto je rád, že Lotyšsko má voči ním vytváranému projektu taký ústretový postoj.
     

Rižský proces bude podľa jeho slov poslednou možnosťou, ako otestovať niektoré myšlienky a návrhy ešte predtým, než sa definitívne rozhodne pre finálny koncept, o ktorom budú v marci rokovať premiéri a prezidenti členských štátov EÚ. 
     

Podpredseda EK zdôraznil, že pre Lotyšsko je podpora energetickej únie kľúčovou prioritou aj preto, lebo pre krajinu je dôležité zaistenie energetickej bezpečnosti.
     

Šefčovič pripomenul, že koncept, na ktorom pracuje, by mal odstrániť takzvané energetické ostrovy v EÚ, čo platí aj pre tri baltské štáty, ktoré donedávna boli napojené iba na ruský elektrický systém. A dodal, že pobaltské krajiny boli v tomto smere istými priekopníkmi v Európe, lebo sa snažili tento problém riešiť spoločne medzi sebou a v spolupráci so severnými krajinami Európy.
     

"Toto chceme umožniť, aby sa baltické krajiny za pomoci nových interkonektorov, či už na prenos plynu, alebo elektrinu, dokázali viac prepojiť so svojimi európskymi partnermi," konštatoval Šefčovič.
     

Pripomenul, že koncept energetickej únie je zaujímavý pre všetky krajiny EÚ, lebo každý člen si nájde svoje priority - od zabezpečenia energetickej bezpečnosti pre strednú a východnú Európu až po vyššiu energetickú účinnosť, ktorá zaujíma iné štáty. Pre všetkých to bude zároveň znamenať odstránenie administratívnych a technických bariér, ktoré limitujú obchodovanie s energiou na spoločnom trhu.
     

"To všetko má vplyv na ceny energie a tie sú dôležité pre každý štát, pre každý podnik a pre každého občana," zhodnotil význam tohto konceptu Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies