Šefčovič predstúpi pred EP v pondelok, osud novej EK stále neistý

NETKY.SK • 19 Október 2014, 15:48 • 2 min
Šefčovič predstúpi pred EP v pondelok, osud novej EK stále neistý

BRUSEL - Pred príslušné výbory Európskeho parlamentu v pondelok predstúpia dvaja kandidáti na posty v novej Európskej komisii, ktorá sa má ujať svojej funkcie prvého novembra.

slovakia

left justify in out

Problémy zostave pod vedením luxemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera spôsobilo odmietnutie slovinskej expremiérky Alenky Bratušekovej na post komisárky pre energetickú úniu. Práve jej miesto má zaujať Slovák Maroš Šefčovič, ktorého pôvodne schválili pre rezort dopravy a vesmíru. Ten nakoniec vyhradili pre Bratušekovej náhradníčku Violetu Bulcovú. Tá pred europoslancov takisto predstúpi v pondelok. Rozhodnutie o oboch má padnúť v utorok, pričom hlasovanie celého pléna zákonodarného zboru EU o Junckerovej zostave je na pláne v stredu v Štrasburgu. Vo štvrtok sa počíta s formálnym schválením lídrov na summite členských krajín v Bruseli. Akékoľvek zdržanie v procese by mohlo spôsobiť odsunutie nástupu novej EK na niekoľko týždňov, podotýka portál eubusiness.com.

 

Juncker musel kalkulovať po škrte zo strany EP, pod ktorého tlakom Bratušeková predminulý týždeň definitívne stiahla svoju kandidatúru za členku výkonného výboru únie. Europarlament ju odmietol ako jedinú spomedzi 27 kandidátov na post eurokomisára. Sporná je stále aj nominácia maďarského exministra zahraničia Tibora Navracsicsa za komisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies