Šefčovič predstaví na Tatra Summite úspechy a výzvy Energetickej únie

NETKY.SK • 4 November 2015, 17:43 • 2 min
Šefčovič predstaví na Tatra Summite úspechy a výzvy Energetickej únie

BRUSEL - Doterajšie úspechy EÚ v oblasti Energetickej únie a hlavne kroky, ktoré chce Európska komisia (EK) uskutočniť na budúci rok v tejto oblasti, budú hlavnými bodmi štvrtkového vystúpenia podpredsedu EK pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča na medzinárodnom podujatí Tatra Summit v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Pred odchodom do Bratislavy Šefčovič v rozhovore pre TASR ocenil skutočnosť, že podujatia, ktoré organizuje Slovensko a na ktorých sa zúčastňujú významní medzinárodní predstavitelia, zastávajú významné miesto v európskej agende. Pripomenul, že ak podujatie Globsec, ktoré sa koná na jar, je zamerané na bezpečnostno-diplomatické diskusie, Tatra Summit, ktorý sa koná na jeseň raz v Bruseli a raz v Bratislave, je orientovaný na dôležité ekonomické otázky.

"Téma, ktorú budem reprezentovať v Bratislave, sa týka Energetickej únie. Ide o sumarizáciu toho, čo sme doteraz zrealizovali a úlohy na budúce obdobie," spresnil Šefčovič.

 

Dodal, že na Slovensku chce uviesť solídny pokrok vo všetkých piatich dimenziách, ktoré si EK pre Energetickú úniu stanovila. Ide o energetickú bezpečnosť, kde Šefčovič ocenil, že sa podarilo dosiahnuť dohodu medzi Ukrajinou a Ruskom na zimné obdobie. Zlepšila sa aj spolupráca krajín juhovýchodnej Európy ohľadom ich lepších prepojení, aby v dohľadnom období získali prístup aspoň k trom rôznym zdrojom plynu. Posunom vpred sú aj kroky navrhnuté v oblasti posilnenia jednotného trhu pre energie, rovnako návrhy v oblasti dekarbonizácie dopravy, ako aj posilnenie vedy a výskumu v oblasti nových technológií, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie energetickej únie.

 

"Myslím si, že pre partnerov bude zaujímavé počuť to, čo chystáme na budúci rok. V roku 2016 by sme chceli položiť na stôl 90 percent toho, čo sme sľúbili, že v rámci Energetickej únie urobíme," upozornil Šefčovič. Podľa jeho slov to znamená všetky návrhy týkajúce sa bezpečnosti energetických dodávok. Ide o revízie smerníc o dodávkach zemného plynu, novú stratégiu pre dodávky skvapalneného plynu či novú stratégiu pre vykurovanie a chladenie verejných budov.

 

"No a najmä veľký letný balíček, ktorý sa bude týkať dekarbonizácie dopravy a energetickej efektívnosti. Záver budúceho roka bude patriť elektrine, kde chceme navrhnúť nový dizajn pre trh s elektrinou, ktorý je veľmi potrebný. Už aj preto, že obnoviteľné zdroje hrajú čoraz väčšiu úlohu," vysvetlil Šefčovič.

 

Spresnil, že EÚ musí nájsť spôsob, ako obnoviteľné zdroje energie lepšie zahrnúť do energetického mixu a dať spotrebiteľom viac možností, ak chcú elektrinu vyrábať sami.

 

To všetko podľa jeho slov treba riešiť tak na regionálnej, ako aj na celoeurópskej úrovni.

 

"Ide o veľký záujem zo strany členských krajín, ako aj zo strany všetkých energetických hráčov, ktorí sú v tejto sfére aktívni," povedal Šefčovič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies