Šefčovič predstaví ministrom odporúčania EK pre Slovensko

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 09:29 • 2 min
Šefčovič predstaví ministrom odporúčania EK pre Slovensko

BRATISLAVA - Európska únia predpokladá, že Slovensko je na správnej ceste odstrániť v tomto roku nadmerný deficit a stlačiť ho tak pod hranicu 3 %. Vyplýva to zo špecifických odporúčaní pre členské krajiny únie, ktoré v stredu (29.5.) predstavila Európska komisia (EK) a dnes ich slovenskej vláde príde osobne prezentovať eurokomisár Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Brusel okrem hodnotenia súčasného stavu určil SR viacero domácich úloh, ktorým by sa krajina mala venovať v nasledujúcich dvoch rokoch - splniť rozpočet na rok 2013, ďalej znižovať deficit, neškrtať prorastové náklady, zefektívniť verejné výdavky a dôchodkový systém, zlepšiť výber daní aj politiku zamestnanosti.

Novela zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, o ktorej bude dnes tiež rokovať vládny kabinet, má za cieľ znížiť nákladovosť tretieho piliera, zvýšiť jeho atraktívnosť a zvýšiť ochranu účastníkov.

Ministerstvo práce v novele navrhuje sprísnenie podmienok na výplatu niektorých druhov dávok, vypustenie dávky odstupného, zavedenie nového druhu dávky, tzv. predčasného výberu a zrušenie dávkových plánov. Sporitelia by mali mať možnosť sporiť si naraz vo viacerých doplnkových dôchodkových fondoch. Takisto by mali získať daňové zvýhodnenie, a to zavedením nezdaniteľnej časti základu dane do výšky 180 eur ročne.

Na modernizáciu koľají, nástupíšť či podchodov na železničných staniciach sa v rokoch 2011 až 2012 vynaložili financie vo výške viac ako 542 miliónov eur. Necelá polovica týchto peňazí pochádzala z eurofondov, ďalších vyše 43 miliónov tvorilo spolufinancovanie k nim. Zo štátneho rozpočtu putovala na tento účel suma okolo 104 miliónov eur a zvyšok predstavovali vlastné zdroje Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a ich úvery.

Vyplýva to z informácie o plnení programu modernizácie a rozvoja železničnej infraštruktúry na roky 2011 až 2014, ktorú dnes vláde predkladá minister dopravy Ján Počiatek (nominant Smeru-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies