Šefčovič: Ochranou planéty a prírody chránime ľudstvo samotné

NETKY.SK • 20 September 2016, 06:31 • 2 min
Šefčovič: Ochranou planéty a prírody chránime ľudstvo samotné

BRUSEL - Pri ochrane prírody zvykneme hovoriť o záchrane planéty, ak však prírodu nebudeme chrániť dostatočne, najprv zanikne ľudstvo, až potom zemeguľa. Vyhlásil to dnes v Bruseli podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič pri príležitosti otvorenia výstavy Príroda a ochrana biodiverzity na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Podľa komisára Šefčoviča, ktorý má na starosti energetickú úniu, je ochrana životného prostredia často vnímaná ako nákladná a zložitá oblasť. Mnohí podľa neho ochranu prírody v porovnaní s inými témami nepovažujú za dôležitú napriek tomu, že jasne vidíme, aké dôsledky zmeny podnebia prinášajú.

 

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Norbert Kurilla pripomenul, že ochrana prírody a biodiverzity je jednou z tém nášho predsedníctva v Rade EÚ. Návštevníkom bruselského sídla EK to počnúc dneškom bude ukazovať výstava, na ktorej sa možno zblízka pozrieť na naše národné parky. Slovenské prírodné bohatstvo v obrazovej podobe priblížilo aj premietanie filmu Divoké Slovensko z dielne svetovo oceneného environmentalistu Tomáša Hulíka.

 

Komisár EÚ pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella ocenil, že v tomto filme vidno aj viacero oblastí z európskej sústavy Natura 2000, ktorá je najväčšou sieťou chránených území na svete. "Ak budeme prírodu chrániť, sama sa nám odvďačí," uviedol komisár Vella s tým, že zachovalú prírodu nesmieme brať ako samozrejmosť.

 

Slovensko je čoraz známejšie ako priekopník v oblasti moderných technológií a inovácií, ale má aj druhú tvár - nádhernú prírodu -, uviedol stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík. Slovenská republika je podľa neho zelená nielen z pohľadu percenta zalesnenia jej územia, ale aj po stránke legislatívy chrániacej naše prírodné bohatstvo. Prítomných vyzval, aby krásy Slovenska neobdivovali len na výstave, ale prišli sa na ne pozrieť aj osobne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies