Šefčovič ocenil, že automobilka Hyundai je ústretová dekarbonizačným plánom EÚ

NETKY.SK • 24 September 2015, 09:53 • 2 min
Šefčovič ocenil, že automobilka Hyundai je ústretová dekarbonizačným plánom EÚ

BRUSEL - Názov Slovenska bol často skloňovaný na výročnej recepcii automobilky Hyundai za rok 2015, ktorá sa konala v stredu (23.9.) večer v Bruseli. Organizátori na podujatie pozvali podpredsedu Európskej komisie pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča nielen ako zástupcu krajiny, kde automobilka úspešne vyvíja svoju činnosť, ale aj vďaka agende, ktorú v exekutíve EÚ presadzuje v oblasti dekarbonizácie dopravy.

slovakia

left justify in out

Šefčovič v rozhovore pre TASR uviedol, že Hyundai a Kia sú nielen kórejskou, ale aj významnou európskou firmou. A to z dôvodu, že od roku 2007, keď začali s výrobou áut na Slovensku, o rok neskôr v Českej republike a v Nemecku založili vývojové centrum, vytvorili až 78.000 pracovných miest. Slovenský eurokomisár pripomenul, že automobilka za posledný rok dosiahla hrubú pridanú hodnotu v hodnote 4,8 miliardy eur.

 

"Som veľmi rád, že tie pracovné miesta sú v Európe, a aj dane sa platia do európskych štátnych rozpočtov," uviedol Šefčovič.

 

Organizátori podujatia pripomenuli, že automobilka vyrobí ročne okolo osem miliónov vozidiel, z toho 650.000 v Európe.

 

Šefčovič okrem toho zdôraznil, že kórejská automobilka si uvedomuje veľký význam dekarbonizácie dopravy aj skutočnosť, že treba vyrábať nielen efektívne autá, ale aj vozidlá s nízkymi emisiami, čo je dôležité pre budúcnosť a čo je oblasť, kde sa EÚ snaží byť veľmi aktívna v celosvetovom meradle.

 

"EÚ už na budúci rok musí navrhnúť, akým spôsobom chce znižovať o 30 % emisie CO2 v oblasti dopravy, poľnohospodárstva či efektívnosti budov. Cestná doprava bude jeden zo sektorov, kde sú veľké očakávania a je dobré, že sa automobilky už dnes pripravujú na veľké dekarbonizačné výzvy budúcnosti," upozornil Šefčovič.

 

EÚ v roku 2011 uzavrela s Južnou Kóreou dohodu o voľnom obchode ako s prvou krajinou juhovýchodnej Ázie. Šefčovič v tejto súvislosti skonštatoval, že dohoda pomohla obchodným tokom medzi oboma regiónmi. Zdôraznil, že bol to práve európsky automobilový priemysel, ktorý v rámci diskusií o tejto dohode mal vyjadrovať obavy, či to negatívne neovplyvní vzájomný obchod.

 

"No a teraz zaznelo z kórejskej strany, že tohto roku sa prvýkrát ten jazýček exportov-importov preklopil v prospech európskych exportérov do Kórey," povedal v závere Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies