Šefčovič: Národné parlamenty plnia aktívnu úlohu v rámci debát o budúcnosti EÚ

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 12:58 • 2 min
Šefčovič: Národné parlamenty plnia aktívnu úlohu v rámci debát o budúcnosti EÚ

BRUSEL - Národné parlamenty členských krajín EÚ zohrávajú kľúčovú úlohu v legislatívnom procese a transpozícii európskeho práva do národnej legislatívy. Pre TASR to uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič pri príležitosti nadchádzajúceho stretnutia predsedov parlamentov krajín EÚ s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Antoniom Tajanim v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Predsedovia legislatívnych zborov Únie sa stretnú so šéfom europarlamentu v dňoch 22. a 23. apríla. Prvýkrát sa podobný neformálny summit konal počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ 6-7. októbra 2016.

 

"EÚ stojí pred zásadnými rozhodnutiami ohľadom svojej budúcnosti a preto je parlamentná dimenzia európskej diskusie medzi predstaviteľmi priamo zvolenými občanmi mimoriadne dôležitá," uviedol Šefčovič, ktorý bol v eurokomisii počas druhého mandátu Josého Manuela Barrosa zodpovedný za medziinštitucionálne vzťahy a za priame kontakty medzi exekutívou EÚ a EP a národnými parlamentmi.

 

Slovenský eurokomisár ocenil skutočnosť, že Národná rada SR, ktorá iniciovala obe stretnutia v Bratislave, zohráva v tejto debate aktívnu úlohu a nadväzuje tak na úspešné predsedníctvo SR v Rade EÚ.

 

"Vítam, že summit predsedov parlamentov krajín EÚ, ktorý sa koná v mojom rodnom meste sa bude venovať aktuálnym témam, akými sú budúcnosť a postavenie EÚ ako globálneho hráča v kontexte súčasných turbulentných časov a zmien ako aj približovaniu parlamentnej činnosti občanom," uviedol Šefčovič.

 

Podľa jeho slov Európska komisia plne podporuje politický dialóg s národnými parlamentmi, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri kontrole dodržiavania zásad princípov subsidiarity, plnia dôležité a zodpovedné úlohy a zapájajú sa do európskych záležitostí intenzívnejším a konštruktívnejším spôsobom ako kedykoľvek predtým.

 

"Počas posledných rokov som navštívil všetky národné parlamenty v EÚ a zúčastnil sa na ich spoločných rokovaniach na európskej úrovni. Som presvedčený, že ich hlas je potrebný tak v diskusiách o európskych témach ako aj v ich rozvíjaní na národnej úrovni a v priamom kontakte medzi poslancami a ich voličmi," odkázal Šefčovič.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies