Šefčovič: Mladá generácia by mala rozvíjať európsku myšlienku ďalej

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 14:07 • 2 min
Šefčovič: Mladá generácia by mala rozvíjať európsku myšlienku ďalej

BRATISLAVA – Na Hlavnom a Primaciálnom námestí v Bratislave sa dnes konajú oslavy pri príležitosti Dňa Európy. Celá Európa si každoročne 9. mája pripomína proces európskej integrácie. Vízie spoločnej Európy sú známe zo Schumanovej deklarácie, od prijatia ktorej uplynulo už 66 rokov.

slovakia

left justify in out

"Francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman položil základný kameň Európskej únie a na základe jeho výzvy európske krajiny začali budovať novú mierovú Európu," povedal na otvorení podujatia Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

 

Tento ročník, ktorý sa nesie v duchu hlavného motta EÚ "Zjednotení v rozmanitosti" sa líši najmä tým, že sa na ňom podieľalo až 40 partnerov. "Neorganizujeme dnešnú narodeninovú oslavu sami, ale máme tu aj 40 partnerov. Nie sú to len európske inštitúcie, ale aj hlavné mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj, slovenské ministerstvá a veľvyslanectvá európskych krajín a kultúrne inštitúty," povedal.

 

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku lákal návštevníkov na bohatý program. "Prichystané sú rôzne programy - pre študentov Erasmus+, pre umelcov je nachystaná kreatívna Európa, pre mestá a obce Európa pre občanov. Celý deň sú rôzne koncerty, súťaže, kvízy, cirkusové predstavenia a večer vyvrcholí koncertom skupín Fallgrapp a Fragile. Nakoniec bude pred desiatou večer i prekvapenie," uviedol.

 

Význam takýchto podujatí vidí aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. "Je dôležité, aby sa spoločný európsky dom udržiaval, lebo momentálne prechádza veľmi turbulentným vývojom a budeme potrebovať mladú generáciu, aby európsku myšlienku rozvíjala ďalej," povedal Šefčovič.

 

Na Hlavnom námestí sa oslava začala o 10.00 h a potrvá až do večerných hodín. Stánky budú pre návštevníkov otvorené do 18.00 h.

 

Na Primaciálnom námestí v Bratislave môžu návštevníci do 17.00 h riešiť rozličné úlohy súvisiace s informáciami o európskych štrukturálnych fondoch a zaznie aj množstvo informácií a prezentácií konkrétnych projektov podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o ich využívaní.

 

Každú hodinu sú pripravené súťaže, v ktorých si návštevníci môžu overiť svoje vedomosti o EÚ a európskych fondoch. Pripravené sú aj praktické ukážky výsledkov projektov podporených zo štrukturálnych fondov. Hlavným spoluorganizátorom podujatia na Primaciálnom námestí je Úrad vlády SR.

 

"V Európskej únii sa organizujú takéto oslavy už desiatky rokov, ale na Slovensku je to od nášho vstupu, teda od roku 2004, každý rok. Nie vždy je to v Bratislave, napríklad v roku 2014 sme mali Deň Európy v Košiciach. A snažíme sa aj v iných slovenských mestách si tento sviatok pripomínať aspoň symbolicky rozdávaním žltých ruží, organizovaním malých koncertov urobiť oslavy aj tam," povedal pre TASR Chrenek.

 

Pri príležitosti Dňa Európy by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR malo spustiť oficiálnu webovú stránku prvého slovenského predsedníctva www.eu2016.sk. Web bude k dispozícii v štyroch jazykoch - slovenskom, anglickom, francúzskom a nemeckom.

 

"Stránku pripravilo ministerstvo zahraničných vecí, my ju, samozrejme, tiež promujeme a pomáhame. Viaceré naše podujatia sú zároveň podujatiami v rámci slovenského predsedníctva," povedal pre TASR Chrenek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies