Šefčovič: Krízu v EÚ treba vnímať aj v širšom celosvetovom meradle

NETKY.SK • 12 September 2016, 18:05 • 2 min
Šefčovič: Krízu v EÚ treba vnímať aj v širšom celosvetovom meradle

BRUSEL - Frustrácia občanov a strata dôvery vo vládne elity nie sú iba problémom Európskej únie. Podobné procesy v súčasnosti prebiehajú aj inde vo svete. Pred piatkovým summitom EÚ v Bratislave to dnes uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár v rozhovore pre TASR povedal, že bratislavský summit má dať občanom EÚ odpovede na to, akým smerom sa bude ďalej uberať spoločný európsky projekt. Zároveň ale upozornil, že celú problematiku treba vnímať v širšom svetovom meradle.

 

"Musíme sa pozrieť aj do okolitého sveta. Podobné procesy, frustrácia občanov z toho ako fungujú jednotlivé krajiny, nie je prítomná len v Európe. Vidíme to v Spojených štátoch, v Latinskej Amerike či v Ázii," uviedol Šefčovič.

 

Podľa jeho slov momentálne prechádza svet pomerne zložitým vývojom. Občania majú od svojich vlád veľké očakávania, chcú mať silnejšie životné istoty a lepšiu životnú úroveň. V tomto procese by sa mal podľa Šefčoviča formovať nový svetový poriadok, ktorý by reflektoval všetky plusy a mínusy globalizácie.

 

"V rámci Európy sa musíme zamerať na to, v čom sme silní. Že sme aj naďalej jedno z miest, kde je najlepší život na planéte, čo ale predstavuje aj obrovskú migračnú príťažlivosť nielen pre tých, čo utekajú pred hrôzami vojny, ale aj pre tých, ktorí by chceli prejsť z oblastí, kde život je oveľa ťažší do Európy," povedal podpredseda exekutívy EÚ. Únia chce podľa neho pomôcť tým, ktorí sa ocitli v núdzi, ale zároveň musí nájsť odpoveď a jasné pravidlá pre tých ostatných, ktorí klopú na brány Európy. Podľa Šefčoviča je potrebné zamyslieť sa aj na problematickými stránkami globalizácie.

 

"Všetky štatistiky naznačujú, že globálny obchod je prospešný pre životnú úroveň, ale ako keby sa prehliadalo, že vďaka globalizácii, aj v Európe aj v Amerike, máme veľké skupiny ľudí, ktorí prišli o zamestnanie a ťažko hľadajú uplatnenie na trhu. Musíme sa zamyslieť ako takýmto ľudom podať pomocnú ruku," odkázal Šefčovič účastníkom bratislavského summitu, na ktorom sa bude diskutovať aj o obchodnej politike EÚ.

 

Podobné problémy sú podľa neho prítomné vo všetkých vyspelých krajinách, nielen v Európe. "Hľadá sa akési nové usporiadanie na to ako zabezpečiť efektívne fungovanie spoločnosti v týchto nových podmienkach. V rámci EÚ je to o to komplikovanejšie, že tu sa rozprávame o spoločenstve zatiaľ 28 členských krajín, kde každá krajina má na niektoré otázky iný názor, neraz je tam aj iný vývoj, ale úlohou EÚ je hľadať také východiská, ktoré by pomohli riešiť situáciu vo všetkých členských krajinách," dodal Šefčovič na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies