Šefčovič: Komisia môže pomôcť pri presadzovaní konceptu lietajúceho auta

NETKY.SK • 4 November 2014, 17:52 • 2 min
Šefčovič: Komisia môže pomôcť pri presadzovaní konceptu lietajúceho auta

BRUSEL - Konferencia "Vedecká podpora zlomových technológií: príklad lietajúceho auta" sa dnes popoludní konala na pôde Európskej komisie v Bruseli.

slovakia

left justify in out

 V rámci konferencie sa odborníkom na legislatívu, financovanie a dopravu z komisie predstavila slovenská dvojica propagujúca AeroMobil, lietajúce auto zo Slovenska.
     

Konferencia sa konala z iniciatívy Spoločného výskumného centra (JRC), čo je inštitúcia, ktorá poskytuje vedecké poradenstvo komisii. Členov konferencie pozdravili nový eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics a podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

     

Slovenský eurokomisár pre TASR uviedol, že je rád, že na pôde komisie môže podporiť projekt inovačnej technológie zo Slovenska.
     

"Kolegovia z Európskej komisie, ktorí to sledovali, si uvedomili, koľko veľa umu, šikovnosti a technologického úsilia sa podarilo vtesnať do tohto modelu, ktorý nielen jazdí po cestách, ale dokáže aj lietať," uviedol Šefčovič na adresu dopravného prostriedku, ktorého prezentáciu urobili jeho tvorcovia Štefan Klein a Juraj Vaculík.
     

Šefčovič pripomenul pridanú hodnotu tohto projektu, keďže ide o koncept, ktorý by mohol pomôcť v krajinách, kde nie je rozvinutá cestná infraštruktúra, a ktorý môže pomôcť aj vzhľadom na situácie, ktorým európske krajiny čelia v súvislosti s dopravnými zápchami a narastajúcim počtom áut.
     

Podpredseda EK spresnil, že ak v súčasnosti je vo svete okolo 800 miliónov áut, podľa prognóz komisie do roku 2030 ich bude 1,6 miliardy a do roku 2050 by na svete malo jazdiť až 2,5 miliardy motorových vozidiel.
     

"Je evidentné, že s rozmachom počtu automobilov musí nastať aj prudký rozmach využitia moderných dopravných systémov a nových technológií," uviedol Šefčovič s odkazom na slovenský koncept.
     

Komisár pripomenul, že dnešná konferencia je významná, pretože exekutíva EÚ je inštitúcia, ktorá by mala byť o nových moderných technológiách informovaná. Slovenský tím bude v najbližších rokoch potrebovať pomoc v oblasti európskej legislatívy a regulácií - zabezpečiť, aby vyvinutá technológia bola správne regulovaná a akceptovateľná vo všetkých krajinách únie, aby zodpovedala potrebným bezpečnostným štandardom.
     

Veľmi dôležitá je ďalej otázka financovania, ak sa má AeroMobil dostať na trh. Šefčovič zdôraznil, že tento start-upový projekt zo Slovenska má všetky nároky čerpať zdroje z programu Horizont 2020, v rámci ktorého EÚ vyčlenila 80 miliárd eur aj na podporu financovania moderných technológií.
     

Generálny riaditeľ JRC Vladimír Šucha v tejto súvislosti pripomenul, že možné zdroje financovania pre tento projekt ponúkajú aj štrukturálne fondy EÚ, kde sú viazané ďalšie desiatky miliárd eur.
     

Podpredseda EK konštatoval, že prezentácia autorov netradičného dopravného prostriedku účastníkov konferencie zaujala, a pripomenul, že tento koncept má zatiaľ pozitívne reakcie zo strany vedeckých inštitúcií, svetových médií a tiež investorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies