Šefčovič: Ide o jeden z najčernejších dní v histórii Európskej únie

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 10:49 • 2 min
Šefčovič: Ide o jeden z najčernejších dní v histórii Európskej únie

BRUSEL/BRATISLAVA - Výsledok britského referenda je podľa podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča jedným z najčernejších dní v histórii Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Bude mať ďalekosiahle dôsledky, nielen pre Veľkú Britániu, ale aj pre dvadsaťsedem ostatných členských štátov – ako bude EÚ v novom formáte fungovať. Výsledok referenda však treba rešpektovať," reagoval.

 

Európska komisia je podľa jeho slov pripravená začať rokovania s Veľkou Britániou o vystúpení z únie čo najskôr, keďže zdržiavanie má predlžovať neistotu. Napriek tomu, že pôjde o prvé vystúpenie členskej krajiny, EÚ má byť na neho pripravená. "Som presvedčený, že máme dobré pravidlá na to, aby sme tento proces kultivovane zvládli," doplnil. Pripomenul, že do ukončenia rokovaní je Veľká Británia naďalej plnohodnotným členom EÚ.

 

Šefčovič je presvedčený, že po britskom referende treba sebareflexiu na všetkých stranách. Rovnako hovorí o potrebe reformy komunikácie. "EÚ má množstvo konkrétnych výdobytkov, žiaľ, zvykli sme si, že pozitívne výsledky, ktoré sme dosiahli, či už ide o fungujúci vnútorný trh, voľný pohyb pracovnej sily alebo výmenné pobyty študentov, berieme za samozrejmú vec a všetko negatívne automaticky kladieme za vinu Bruselu," poznamenal. Za dôležité tiež považuje ukázanie jednoty ostatných členských štátov EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies