Šefčovič hovoril s pilotom Solar Impulse počas historického preletu cez Atlantik

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:03 • 2 min
Šefčovič hovoril s pilotom Solar Impulse počas historického preletu cez Atlantik

BRUSEL – Okolo 6500 ľudí dnes popoludní prostredníctvom sociálnych sietí sledovalo videokonferenčný rozhovor podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča s pilotom Bertrandom Piccardom, ktorý pilotoval solárne lietadlo Solar Impulse počas historického preletu cez Atlantický oceán.

slovakia

left justify in out

Piccard, ktorý odštartoval v pondelok v ranných hodinách z New Yorku, by mal po troch dňoch a troch nociach nepretržitého letu pristáť v španielskej Seville. V čase rozhovoru so Šefčovičom mal za sebou okolo 40 percent trasy. Okrem iného uviedol, že z výšky 8000 stôp má dobrý výhľad na ľadovce v Atlantickom oceáne.

 

Slovenský eurokomisár mu odovzdal pozdrav od belgického kráľa Filipa a tiež od exekutívy EÚ a zaželal mu, aby sa jeho misia skončila úspešne. Piccard vyjadril presvedčenie, že jeho let bude mať prelomový význam pre rozvoj nových technológií.

 

Šefčovič v rozhovore pre TASR povedal, že Piccard si právom zaslúži pomenovanie "veľvyslanec nových technológií"; lebo ak mu pred pár rokmi nikto neveril, že preletí okolo Zeme bez štipky paliva, len za pomoci solárnej energie, dnes sa už jeho sen stáva realitou.

 

"Možno to znie ako sci-fi, ale je to realita dnešných dní. Možno to znie bláznivo, ale môžem byť neustále vo vzduchu, bez dopĺňania paliva," odpovedal Piccard na Šefčovičovu otázku, aké pocity prežíva počas prvého historického preletu cez Atlantik.

 

Pilot porovnal svoju kabínu s menšou kanceláriou, kde má k dispozícii všetko, čo potrebuje a môže si pospať, kedy chce. Automatické zariadenie sa stará o prevádzku letu a solárna energia naakumulovaná cez deň sa "preleje" do výkonných batérií, ktoré poháňajú stroj v noci.

 

"Môžeme povedať, že toto lietadlo je malý technologický zázrak, v ktorom sú predstavené všetky technológie potrebné na to, aby sme mohli zrealizovať energickú transformáciu tak v Európe ako aj vo svete," skonštatoval Šefčovič.

 

Spolu s Piccardom sa počas rozhovoru zhodli na tom, že dnes už existujú technológie, ktoré môžu zmeniť svet, čisté technológie pre budúcnosť šetriace energiou. Pilot odkázal Šefčovičovi, že je aj na exekutíve EÚ, aby ľudí presvedčila o ich význame a "otvárala dvere" novým technológiám.

 

"Komisia s ním začala intenzívne spolupracovať. Je to človek veľkých vízií, dokáže zmobilizovať svetovú mienku a upozorniť na to, čo všetko dnes technológia dokáže," povedal na jeho adresu Šefčovič. Dodal, že v lietadle Solar Impulse je súhrn technológií, ktoré nám pomôžu dosiahnuť to, čo chceme: šetrenie energiou, menej emisií a efektívnejšie využitie energie, čo všetko vytvára predpolie potrebné pre zavádzanie nízkouhlíkovej ekonomiky.

 

Podľa podpredsedu EK úspech, ktorý svojim lietadlom predvádza Piccard je znamením zavádzania nových technológií, ktoré okrem iného povedú aj k realizácii nových infraštruktúrnych projektov, vytváraniu nových pracovných miest v Európe a príprave mladých ľudí na ekonomiku budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies