Šefčovič: Globalizovaný svet núti EÚ a USA pokračovať v strategickom partnerstve

NETKY.SK • 10 November 2016, 13:13 • 2 min
Šefčovič: Globalizovaný svet núti EÚ a USA pokračovať v strategickom partnerstve

BRUSEL - Európska únia verí, že kvalita strategických vzťahov medzi Európou a Spojenými štátmi pomôže prekonať všetky problémy, ktoré vyplývajú z globalizovaného sveta. Uviedol to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v súvislosti s prezidentskými voľbami v USA, v ktorých zvíťazil Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Slovenský eurokomisár v rozhovore pre TASR pripomenul, že exekutíva EÚ akceptuje rozhodnutie amerických voličov, najvyšší predstavitelia eurokomisie budúcemu prezidentovi už aj zablahoželali a predseda EK Jean-Claude Juncker spolu s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom pozvali Trumpa do Bruselu na summit EÚ-USA.

 

"Uvidíme, akým spôsobom bude nová administratíva pristupovať k viacerým oblastiam spolupráce. Sme presvedčení, že tá tradícia a desaťročia spolupráce umožnia, aby kvalitná spolupráca, akú sme mali doteraz, pretrvávala aj naďalej," uviedol Šefčovič.

 

Internetový denník EUobserver upozornil, že EÚ začne reálne pociťovať vplyv novej vlády vo Washingtone až v polovici roka 2017, keďže Trumpovi chvíľu potrvá, kým po januárovej inaugurácii naplno rozbehne svoj vládny aparát. Šefčovič naznačil, že kontakty medzi EÚ a novou vládou vo Washingtone budú neustále prebiehať, pretože ide o strategických partnerov. Podľa jeho slov je vo svete veľa problémov, kde musíme hľadať spoločné riešenia, čo nás bude motivovať k strategickej spolupráci.

 

Šefčovič, ktorý má v eurokomisii na starosti projekt Energetickej únie, úzko spolupracoval s doterajším americkým ministrom pre energetiku Ernestom Monizom. Spresnil, že išlo aj o praktické projekty, ako je štandardizácia elektromobilov, čo je vec budúcnosti, ktorá je rovnako dôležitá pre USA i pre EÚ. Zároveň pripomenul, že USA chcú aj naďalej využívať svoj potenciál bridlicového plynu na vývoz do Európy, ktorá je najväčším trhom pre dovoz energií. Ani v tejto oblasti by nemalo dôjsť k zmenám.

 

EÚ podľa Šefčoviča verí aj tomu, že Trump ako budúci prezident nezruší americké záväzky spojené s Parížskou dohodou zameranou na boj proti klimatickým zmenám, ktorej prijatie Brusel považuje za svoj diplomatický úspech. "Aj vzhľadom na to, koľko prírodných katastrof postihlo Spojené štáty v posledných rokoch, keď väčšina z nich bola zapríčinená klimatickými zmenami, veríme, že nová administratíva bude rešpektovať všetky záväzky, ktoré Amerika dala v tejto oblasti," dodal Šefčovič.

 

Na otázku TASR, či nehrozí zablokovanie tejto dohody, ako to Trump pred voľbami sľuboval, eurokomisár upozornil, že mnohé z týchto vyhlásení odzneli počas napätej a dramatickej predvolebnej kampane.

"Po ustanovení novej administratívy, keď sa dajú na stôl všetky pre a proti, tak verím, že aj nová administratíva uzná, že Parížska dohoda bola historickým míľnikom, že prebieha jasná mobilizácia svetovej komunity za boj proti klimatickým zmenám a že je aj v záujme Ameriky túto dohodu rešpektovať a hľadať spoločný postup, ako bojovať s klimatickými zmenami," skonštatoval Šefčovič.

 

Podpredseda EK priznal, že ďalším zo sporných bodov pre Trumpov kabinet vo vzťahu k EÚ bude Transatlantická obchodná a investičná dohoda (TTIP), proti ktorej sa republikánsky kandidát staval od začiatku svojej kampane.

 

"V Európskej komisii sme robili veľmi podrobné analýzy o tom, aký prínos by mohla mať dohoda medzi dvoma najväčšími ekonomikami na svete. Ekonomické plusy boli jednoznačné a aj napriek tomu doterajšie rokovanie boli veľmi ťažké," opísal situáciu Šefčovič. Zdôraznil, že európska strana vychádzala pri rokovaniach s Američanmi zo svojich vysokých štandardov kvality a ochrany, ktoré chce zachovať. A hoci na niektoré otázky sú rôzne názory, na európskej strane podľa neho vládne presvedčenie, že dokončenie rokovaní o TTIP je pri dobrej politickej vôli možné. "Budeme si musieť počkať, aké bude stanovisko novej americkej administratívy, a podľa toho sa zariadime," uzavrel Šefčovič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies