Šefčovič: Galileo ponúka Európanom predvianočný darček prvých služieb

NETKY.SK • 14 December 2016, 16:26 • 2 min
Šefčovič: Galileo ponúka Európanom predvianočný darček prvých služieb

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že od štvrtka 15. decembra začne európsky systém satelitnej navigácie Galileo ponúkať svoje prvé služby pre podniky, občanov a subjekty verejného sektora.

slovakia

left justify in out

Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti aj vesmírnu agendu EÚ, pre TASR pripomenul, že koncom novembra po úspešnom vypustení štyroch európskych družíc systému Galileo vyzval Európsku vesmírnu agentúru (ESA), aby ešte do Vianoc pomohla EÚ spustiť prvé služby tohto systému.

 

"Som rád, že sa to podarilo dosiahnuť. Od zajtra európski občania budú môcť po prvýkrát zaznamenať systém, ktorý budú vysielať družice Galileo," povedal Šefčovič. Spresnil, že európsky geolokačný systém bude oveľa presnejší ako americký systém GPS, ktorý používame dnes. Európske družice zvýšia pri geografickej lokalizácii presnosť polohy z desiatich metrov na jeden meter.

 

Podľa slovenského eurokomisára je systém Galileo ústredným prvkom prebiehajúcej digitálnej revolúcie, ktorá prináša nové služby meniace náš každodenný život.

 

Ide o systém, ktorý poskytne kvalitnejšie núdzové služby a vytvorí nové možnosti pre presnejšiu časovú synchronizáciu dôležitú napríklad pre navigačné systémy áut, pristávanie lietadiel či vysokorýchlostné bankovníctvo.

 

Vznik novej generácie technológií založených na geolokácii (autá bez vodiča, hybridné zariadenia, služby inteligentných miest) je podľa Šefčoviča veľkou šancou a výzvou pre európsky priemysel, ktorý sa musí začať prispôsobovať novému trendu služieb a inovácií.

 

"Je to dobrá správa pre občanov a priemysel a potvrdením, že európska veda a priemysel sú na vysokej úrovni," konštatoval Šefčovič.

 

Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská upozornila, že Galileo je prvým prínosom nedávno prijatej stratégie EK v oblasti kozmického priestoru.

 

"Navrhli sme a vytvorili najpresnejší systém satelitnej navigácie na svete. Bude poskytovať služby a aplikácie založené na informáciách z kozmického priestoru. Žiadna z európskych krajín by to sama nedokázala," opísala situáciu Bieňkowská.

 

Európska komisia vo štvrtok vydá oficiálne vyhlásenie o počiatočných službách, o tom, ako systém Galileo začne v spojení so systémom GPS poskytovať bezplatné služby. K nim patria:

 

- záchranné operácie - pátranie po stratených osobách na mori alebo v horách;

- presnejšia navigácia pre občanov (bezplatné služby pre hromadný trh v oblasti určovania polohy, navigácie a určovania času pre smartfóny a automobilové navigačné systémy); Systém Galileo sa od roku 2018 bude nachádzať vo všetkých nových modeloch automobilov predávaných v Európe a umožní aj fungovanie núdzového volacieho systému eCall;

- lepšia časová synchronizácia kritických infraštruktúr, čiže bankových a finančných transakcií či telekomunikačných a energetických distribučných sietí;

- bezpečné služby pre subjekty verejného sektora - verejná regulovaná služba bude podporovať služby civilnej ochrany, humanitárnej pomoci, colnej správy a polície. V prípade krízových situácií (teroristický útok) bude pre štátnu správu k dispozícii stabilný a plne šifrovaný servis, ktorý zabezpečí kontinuitu služieb.

 

Šefčovič pripomenul, že terajší systém 18 družíc sa postupne dobudováva a na začiatku bude ponúkať doplnkové služby popri GPS. Do roku 2020, keď by malo byť všetkých 30 družíc na obežnej dráhe, EÚ predpokladá úzku spoluprácu s priemyslom, aby všetky nové technické zariadenia, ktoré sa budú vyrábať alebo projektovať, už boli prispôsobené na príjem a prácu s vysoko presným signálom zo systému Galileo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies