Šefčovič: Európska komisia prichádza s komplexnou reformou energetiky

NETKY.SK • 28 Október 2017, 10:23 • 2 min
Šefčovič: Európska komisia prichádza s komplexnou reformou energetiky

ŠTRBSKÉ PLESO - Európska komisia (EK) prichádza s komplexnou reformou energetiky v Európe.

slovakia

left justify in out

"Ja to popisujem ako najhlbšiu transformáciu, odkedy energetické systémy boli v Európe vybudované, teda 150 rokov dozadu, kedy kľúčovú úlohu hrali ešte fosílne palivá. Dnes nám nové technológie umožňujú vyrábať omnoho lacnejšie, čistejšie, umožňujú, aby sa ľudia stali producentmi energie. Môžu si vyberať, ako si chcú energiu vyrábať, od koho ju chcú odoberať a koľko chcú za ňu platiť," priblížil podpredseda EK Maroš Šefčovič počas tohtoročného Globsec Tatra Summitu.

 

Na to, aby túto zásadnú transformáciu sektora dosiahli, musia sa podľa neho príslušné návrhy schváliť najneskôr v druhej polovici budúceho roka, aby začali platiť v ďalšej dekáde. Očakáva pritom prechod Európanov na čistejšie a obnoviteľné zdroje. "Budeme sa rozprávať o nových technológiách v autopriemysle, o podpore elektromobility v Európe a o tom, aký veľký význam budú mať batérie v týchto autách. Aby si ľudia mohli vyrábať energiu doma napríklad zo solárnych panelov, a keď ju nebudú potrebovať, budú si ju skladovať v batériách svojich áut," vysvetlil eurokomisár.

 

Projekt Energetickej únie je veľmi široký a je dôležité, aby uspel vo všetkých oblastiach. Šefčovič chce, aby ľudia pocítili, že majú energiu čistejšiu, lacnejšiu a aj ceny, za ktoré sa predáva priemyslu, budú konkurencieschopnejšie. "Verím, že tieto zmeny obyvatelia Európy pocítia už začiatkom budúceho desaťročia," avizoval. Začiatkom novembra plánuje EK predstaviť nový balík pre tzv. čistú mobilitu, ktorý má nastaviť nové štandardy pre redukciu CO2 pre osobné autá a dodávky a pokračovať ďalej aj s autobusmi a nákladnými autami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona