Šefčovič: EÚ v Davose vyslala politický signál o budúcnosti dopravy

NETKY.SK • 19 Január 2017, 16:53 • 2 min
Šefčovič: EÚ v Davose vyslala politický signál o budúcnosti dopravy

BRUSEL/DAVOS - Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič patril do skupiny eurokomisárov, ktorí na 47. ročníku Svetového hospodárskeho fóra (WEF) v Davose reprezentovali záujmy EÚ. V rozhovore pre TASR potvrdil, že okrem agendy Energetickej únie sa mu podarilo vzbudiť záujem účastníkov ohľadom pripravovaných zákonov v oblasti mobility.

slovakia

left justify in out

Šefčovič pripomenul, že v rámci svojich vystúpení opísal snahy exekutívy EÚ implementovať tohto roku legislatívne opatrenia z oblasti energetiky a ochrany klímy, ktoré EK predstavila vlani. Zároveň v Davose upozornil, že v roku 2017 eurokomisia predloží dva nové legislatívne balíčky v prospech čistej a inteligentnej dopravy v Európe.

 

Spresnil, že doprava sa stáva pilierom hospodárstva 21. storočia, aj preto EK chce pripraviť vhodný právny rámec pre zaistenie konkurencieschopnej a čistej mobility.

 

"Chceli by sme podporiť nové technológie, ako sú navzájom prepojené autá, autonómne riadené autá a vozidlá, ktoré budú jazdiť čistejšie, alebo úplne bez emisií," opísal situáciu Šefčovič. Dodal, že EÚ sa nesnaží len o dosadenie na trh elektrických áut, alebo tých s hybridným pohonom, ale zároveň chce zmodernizovať legislatívu, ktorá reguluje napríklad diaľničné mýto a ďalšie smernice v oblasti dopravy.

 

Zámerom EK je pripraviť vhodné podmienky na to, aby európsky dopravný priemysel a európske automobilky zostali lídrami na svetovom trhu, a tiež technologickými lídrami vo vývoji moderných áut. Tento koncept patrí do širšej agendy Energetickej únie a klimatickej politiky s dôrazom na dekarbonizáciu dopravy a nízkouhlíkové hospodárstvo.

 

Slovenský eurokomisár uviedol, že jeho vystúpenia v Davose možno vnímať ako potrebné politické posolstvo pre zástupcov priemyslu, čo sa zrejme podarilo, lebo na WEF prišli významní predstavitelia energetického sektora, dopravného priemyslu a stavebníctva. Podľa ich reakcií možno povedať, že pozitívne vnímajú vlani predložený súbor zákonov v energetike, lebo energetický sektor prechádza zložitým obdobím a potrebuje modernizáciu. Rovnako privítali, že podobný právny rámce Brusel chystá aj pre oblasť dopravy.

 

Doprava v európskych mestách, ako zdôraznil Šefčovič, patrí medzi najväčších znečisťovateľov ovzdušia a je veľký tlak zo strany obyvateľov a samotných miest, aby sa s tým niečo robilo. Automobilky budú musieť na tento tlak zareagovať a aj vďaka celoeurópskym právnym normám sa pripraviť na budúcu éru v doprave, na vývoj nových čistejších technológií.

 

Podpredseda EK v tejto súvislosti pripomenul stredajšie (18.1.) stretnutie so starostkou Paríža Annou Hidalgovou, ktorá presadzuje, aby sa francúzska metropola v najbližšom desaťročí stala jedným z miest s absolútnym zákazom dieselových áut v centre mesta. Aj takéto iniciatívy dokazujú, že EÚ ide správnym smerom pri príprave novej legislatívy pre dopravu a že automobilky sa budú musieť prispôsobiť novým požiadavkám a novým právnym normám.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies