Šefčovič: EÚ sa snažila nájsť rešenie pre South Stream v súlade s legislatívou

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:07 • 2 min
Šefčovič: EÚ sa snažila nájsť rešenie pre South Stream v súlade s legislatívou

BRUSEL - Stále sa meniace energetické prostredie v Európskej únii (EÚ) je ďalším dôvodom vybudovať pružnú energetickú úniu založenú na prezieravej klimatickej politike.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič v reakcii na rozhodnutie Ruskej federácie ukončiť výstavbu plynovodu Južný prúd (South Stream).
     

Šefčovič pripomenul, že tento projekt bol pravidelnou témou diskusií medzi členskými štátmi a EK. Komisia hostila viacero stretnutí, ktorých cieľom bolo nájsť riešenie pre tento energetický projekt tak, aby bolo plne v súlade s európskou legislatívou. 
     

"Ďalšie stretnutie bolo naplánované na 9. decembra. Stretnutie sa bude konať bez ohľadu na oznámenia zo strany Ruska o zastavení projektu. Je zrejmé, že tento nový vývoj predstavuje ďalší prvok, o ktorom sa bude diskutovať na tomto zasadnutí," skonštatoval slovenský eurokomisár. 
     

V reakcii na pondelňajšie (1.12.) rozhodnutie Moskvy uviedol, že stále sa meniace energetické prostredie v Európe je pre exekutívu EÚ ďalším dôvodom na vybudovanie pružnej energetickej únie. "Jednou z priorít pri budovaní energetickej únie bude bezpečnosť dodávok energie," spresnil Šefčovič.
     

K rozhodnutiu Ruska sa dnes vyjadrila aj eurokomisárka pre rozpočet Kristalina Georgievová. "Toto rozhodnutie a spôsob, akým bolo prijaté, potvrdzuje dôležitosť diverzifikácie energetických zdrojov pre Európu," uviedla komisárka.
     

Šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller v pondelok (1.12.) oficiálne oznámil, že Rusko ruší projekt výstavby plynovodu Južný prúd pre nesúhlas EÚ a neplánuje ho v budúcnosti obnoviť.
     

Ruský prezident Vladimir Putin v tejto súvislosti informoval, že vzhľadom na pozíciu EK, ktorá neprispieva k realizácii tohto projektu, nie je Rusko schopné v ňom pokračovať. Poukázal najmä na fakt, že Moskva stále nemala súhlas Bulharska na výstavbu časti plynovodu, jeho krajina preto nemá dôvod budovať plynovod až po bulharské pobrežie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies