Šefčovič: EÚ sa musí zamyslieť nad tým, prečo stráca na popularite

NETKY.SK • 7 September 2016, 14:06 • 2 min
Šefčovič: EÚ sa musí zamyslieť nad tým, prečo stráca na popularite

BRUSEL - Neformálny summit lídrov 27 krajín EÚ v Bratislave má byť predovšetkým potvrdením európskej jednoty. Pre TASR to uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý konanie summitu v metropole SR označil za veľký úspech slovenskej diplomacie.

slovakia

left justify in out

V rámci príprav na tento summit sa vedú veľmi intenzívne rokovania po celej Európe vrátane diskusií v rámci exekutívy EÚ. "Nikdy som nepočul tak často meno môjho rodného mesta, ako počas týchto dní," opísal Šefčovič poprázdninové rokovania kolégia komisárov. Dodal, že každý komisár summit v Bratislave spomenul vo svojich vystúpeniach.

 

"Možno očakávať, že summit prinesie potvrdenie jednoty a spolupráce EÚ, že 27 krajín si dobre uvedomuje, že spolupráca a spoločný postup robia z Únie svetovú veľmoc. Musíme sa vyhnúť ďalšiemu drobeniu sa na nejaké menšie zoskupenia, ktoré by sa v rýchlo sa globalizujúcom svete nedokázali presadiť voči gigantom, ako sú USA alebo Čína," konštatoval Šefčovič.

 

Podľa neho sa lídri EÚ musia zamyslieť nad tým, prečo tento európsky projekt stratil na popularite, hlavne v uplynulom desaťročí. Podporuje tie názory, podľa ktorých EÚ nedokázala dostatočne rýchlo reagovať na stratu istôt, ktoré mali Európania spojené s Európou - istoty v oblasti vonkajšej aj vnútornej bezpečnosti, istotu ohľadom svojej budúcnosti a budúcnosti svojich detí, očakávania, ktoré boli v Európe takmer automatické, že každá generácia detí sa bude mať lepšie, ako sa mali ich rodičia.

 

"Všetky tieto istoty boli v poslednej dobe narušené, či už neistotou na hraniciach, alebo dramaticky prebiehajúcim globalizačným procesom, kde prakticky zo dňa na deň sa každá firma a každý pracovník dostali do globálnej konkurencie," povedal Šefčovič.

 

Podľa jeho slov bude dobre, ak budú európski lídri v Bratislave v neformálnej atmosfére o týchto problémoch hovoriť. O tom ako prezentovať jednotu, ako odpovedať na obavy, ktoré ľudia majú spojené s budúcnosťou, ako prinavrátiť EÚ punc príťažlivosti a popularity a tiež ako získať mladých ľudí pre novú európsku spoluprácu.

 

"Okrem týchto kľúčových vyhlásení je to aj začiatok procesu, prijatie akejsi cestovnej mapy, čiže ako budú lídri ďalej v tejto komunikácii pokračovať," spresnil slovenský eurokomisár. Dodal, že po Bratislave v priebehu jesene budú lídri intenzívnejšie diskutovať o otázkach vonkajšej a vnútornej bezpečnosti a spoločnej obrany, ale na stole budú aj širšie diskusie o svetovom obchode.

 

"Jednou z tém bude diskusia o jednotnom trhu, o tom, ako urýchliť budovanie digitálnej únie a ako skonsolidovať to, čo sme vykonali na poli Energetickej únie," povedal Šefčovič.

Pripomenul, že tento proces diskusií a analýz bude pokračovať počas maltského predsedníctva v EÚ a skončí sa akousi zhrňujúcou diskusiou v Ríme počas osláv 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, ktoré viedli k vzniku súčasnej EÚ.

 

Bratislava, ako miesto, kde tento proces má odštartovať, však podľa neho "svojím spôsobom vstúpi do histórie". Veľa bude závisieť od toho, ako samotné diskusie prebehnú a aký bude záverečný výstup, lídri EÚ si však uvedomujú svoju zodpovednosť a urobia všetko pre naštartovanie bratislavského procesu o najpálčivejších témach Európskej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies