Šefčovič: EÚ podporí ukrajinské kapacity pre obnoviteľné zdroje energie

NETKY.SK • 2 September 2016, 17:37 • 2 min
Šefčovič: EÚ podporí ukrajinské kapacity pre obnoviteľné zdroje energie

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes pracovne navštívil ukrajinskú metropolu Kyjev, kde s ukrajinskými predstaviteľmi rokoval o širokom okruhu tém súvisiacich s energetickou politikou.

slovakia

left justify in out

Európska komisia pripomenula, že Šefčovič mal na programe rokovania s predsedom Najvyššej rady Andrijom Parubijom, s premiérom Volodymyrom Hrojsmanom, podpredsedom vlády a ministrom regionálneho rozvoja Gennadijom Zubkom a s ministrom energetiky Igorom Nasalikom.

 

Šefčovič s odkazom na svoj pobyt v Kyjeve zdôraznil, že pre Ukrajinu je potrebné, aby pokračovala na ceste reforiem a opätovne potvrdil, že exekutíva EÚ je pripravená pokračovať v trojstranných rozhovoroch o zemnom plyne, ktoré sa už v minulosti osvedčili.

 

"Ďalšie reformy sú nevyhnutné na modernizáciu ukrajinského hospodárstva, aby priniesli výhody pre spotrebiteľov aj podniky, a umožnili tak zvýšenie životnej úrovne," skonštatoval Šefčovič.

 

V tejto súvislosti privítal rozhodnutie ukrajinskej vlády o oddelení výrobných a prenosových kapacít v spoločnosti Naftogaz. Teraz je podľa neho dôležité, aby sa toto rozhodnutie v nadchádzajúcich mesiacoch urýchlene a dôsledne implementovalo.

 

Podpredseda EK pripomenul, že Ukrajina disponuje obrovským potenciálom v oblasti energetickej efektívnosti a energie z obnoviteľných zdrojov.

 

"Ak by Ukrajina dokázala zvýšiť úrovne svojej energetickej efektívnosti na úroveň porovnateľnú s priemernou úrovňou EÚ, dosiahnuté úspory by boli vyššie ako hodnota celoročnej spotreby energie v Španielsku. Ukrajina by sa dokonca mohla stať vývozcom energie,“ skonštatoval Šefčovič.

 

Európska komisia je pripravená v tejto oblasti pomôcť ukrajinskej strane a podporí vytvorenie Fondu energetickej efektívnosti ešte do konca tohto roka.

 

Pokiaľ ide o pripravenosť EK pokračovať v rokovaniach o dodávkach zemného plynu v nadchádzajúcom zimnom období formou trilaterálnych rozhovorov medzi Ukrajinou, Ruskom a Bruselom, Šefčovič poznamenal, že existuje snaha obnoviť úspešné rozhovory o zemnom plyne medzi troma uvedenými stranami.

 

"V minulosti sa toto fórum osvedčilo. Pre všetky zainteresované strany bude výhodnejšie, keď si sadnú za jeden rokovací stôl. Rusko ako vývozca, Ukrajina ako tranzitná krajina a EÚ ako hlavný dovozca majú spoločný záujem, pokiaľ ide o predvídateľnosť. Trilaterálne rozhovory zostávajú najvhodnejšou formou na rokovanie o dodávkach zemného plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu," zhodnotil situáciu Šefčovič. Pripomenul, že v tomto zmysle sa v nasledujúcich týždňoch uskutoční séria stretnutí so zástupcami ruských orgánov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona