Šefčovič: EÚ podpísala s Kyjevom poslednú sériu dohôd o úveroch za 600 mil. eur

NETKY.SK • 19 December 2016, 18:56 • 2 min
Šefčovič: EÚ podpísala s Kyjevom poslednú sériu dohôd o úveroch za 600 mil. eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) a Európska investičná banka (EIB) dnes v Bruseli v rámci Asociačnej rady EÚ-Ukrajina a oznámili podpis poslednej série úverov v hodnote okolo 600 miliónov eur. Pre TASR informáciu potvrdil podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý bol v mene exekutívy EÚ pri podpise balíka dohôd.

slovakia

left justify in out

Išlo o dohody, ktoré sú súčasťou širšieho balíka záväzkov EÚ voči Ukrajine prijatých v marci 2014 a ktorých celková hodnota je 11 miliárd eur. Šefčovič spresnil, že na rokovania s prvým ukrajinským vicepremiérom Stepanom Kubivom pozvali aj podpredsedu Európskej investičnej banky (EIB) Vazila Hudáka. Rokovania sa týkali konkrétneho napĺňania memoranda o porozumení o strategickej spolupráci v oblasti energetiky medzi Bruselom a Kyjevom.

 

"Podpísali sme dohody medzi EIB, ukrajinskou vládou a Európskou komisiou v hodnote 600 miliónov eur," uviedol Šefčovič. Doplnil, že ide o dohody zamerané hlavne na podporu energetickej efektívnosti, vyššieho vzdelávania, čo znamená zdroje pre ukrajinské univerzity, udržateľnej dopravy s dôrazom na renováciu a rozvoj železničnej infraštruktúry. Ďalšie dohody sú o podpore rozvoja súkromného sektora a malého a stredného podnikania na Ukrajine.

 

Šefčovič pripomenul, že politickú časť Asociačnej rady EÚ-Ukrajina mala na starosti šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, on sa venoval segmentu energetiky. Dodal, že ukrajinská strana aj pri tejto príležitosti ubezpečila EÚ, že počas nadchádzajúcej zimy má dostatok uhlia aj dostatočné zásoby plynu, aby pokryla vlastné potreby a garantovala bezproblémový tranzit ruského plynu do Európy.

 

Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz dnes vyzvala EÚ, aby poslala monitorovací tím na overenie bezpečnosti tranzitu ruského plynu. Túto žiadosť dnes zaznamenal aj Šefčovič, podľa ktorého tak Kyjev robí, aby rozptýlil akékoľvek obavy, že na území Ukrajiny dôjde k nejakým "anomáliám". Rusko v minulých rokoch obviňovalo Ukrajinu, že kradne z plynu určeného pre európskych klientov.

 

Slovenský eurokomisár prisľúbil, že urobí maximum preto, aby zabezpečil príslušný monitoring počas tejto vykurovacej sezóny. Pravdepodobne pôjde o expertov zo Združenia európskych prepravcov plynu (ENTSOG), ktorí už takéto kontroly robili aj v minulosti.

 

V závere Šefčovič skonštatoval, že Ukrajina v snahe prilákať investorov do oblasti energetiky má záujem zosynchronizovať svoj energetický systém s tým európskym. Kyjev dostal ponuku vypracovať národný energetický plán do roku 2030, podobný tým aké pripravia členské krajiny EÚ, a ktorý musí pokrývať všetky dimenzie energetickej únie - plyn, elektrinu, obnoviteľné zdroje, energetickú efektívnosť a tiež podporu vedy a výskumu a plnenie klimatických cieľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies