Šefčovič: EÚ by mala viesť asertívnejšiu diplomaciu v oblasti energetiky

NETKY.SK • 21 Október 2014, 09:24 • 2 min
Šefčovič: EÚ by mala viesť asertívnejšiu diplomaciu v oblasti energetiky

ŠTRASBURG - Európska únia by v rámci medzinárodných vzťahov mala vyvíjať asertívnejšiu diplomatickú politiku v oblasti energetiky. Uviedol to slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič po ukončení procesu "grilovania" pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

Súčasný podpredseda Európskej komisie, ktorý by si túto funkciu, so zodpovednosťou za energetickú úniu, mal udržať aj v nasledujúcom päťročnom období exekutívy EÚ, sa dnes večer dostavil na ďalšie vypočúvanie pred poslancov EP. Podobne ako pred troma týždňami (20.9), keď čelil paľbe otázok z oblasti dopravy, aj dnes zvládol sériu odborných, ale aj politicky podfarbených otázok poslancov zo všetkých politických skupín europarlamentu.  

 

V rozhovore pre TASR, ktorý nasledoval po ukončení "výsluchu", Šefčovič s odkazom na oblasť, ktorej by mal predsedať, uviedol, že energetické záujmy musia byť oveľa lepšie zohľadnené v celkovom pohľade na to, akým spôsobom sa má EÚ správať v medzinárodných vzťahoch.

 

"Je najvyšší čas mať asertívnejšiu európsku energetickú diplomaciu. Jedným z prvých krokov by malo byť to, aby sa naše energetické záujmy dostávali na tie najvyššie prioritné miesta vo všetkých našich bilaterálnych a multilaterálnych rokovaniach, ktoré ako EÚ budeme viesť s našimi partnermi," zdôraznil Šefčovič.

 

Spresnil, že jeho slová platia, či už ide o otázku ekonomickej a obchodnej spolupráce alebo v prípade rôznych energetických či klimatických dialógov, ktoré únia vedie s viacerými dôležitými krajinami sveta.  

 

"Musíme využiť jednotný hlas Európy a diplomatický potenciál, ktorý máme, na to, aby sme vedeli asertívnejšie presadzovať svoje záujmy v oblasti energetiky," zopakoval slovenský eurokomisár.

 

Šefčovič sa v tejto súvislosti netají názorom, že otázka vzťahov s Ruskou federáciou bude permanentne na najvyšších priečkach pozornosti. Jednak preto, že Rusko je hlavným dodávateľom energie pre EÚ, ale aj preto, že európsky blok momentálne prechádza zložitým obdobím poznačeným napätými vzťahmi s Moskvou. Aj preto, podľa jeho slov, únia musí nájsť také riešenia, ktoré budú zohľadňovať európske pozície a záujmy, a ktoré Európanom umožnia vyhnúť sa drámam pri dodávkach energií, ako to bolo v roku 2009.

 

"Samozrejme, s ostatnými partnermi, či už je to Čína, India, Spojené štáty a Brazília, tam máme jednoznačnú agendu. Tou je dosiahnutie úspechu na rokovaniach o ambicióznej a záväznej dohode pre boj s klimatickými zmenami, ktoré budú prebiehať na budúci rok v Paríži," pripomenul Šefčovič ďalší aspekt diplomacie EÚ, do ktorej by mal byť ako podpredseda Európskej komisie zapojený.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona