Šefčovič: Energetickú úniu treba vnímať ako nástroj modernizácie ekonomiky EÚ

NETKY.SK • 1 Február 2017, 12:27 • 2 min
Šefčovič: Energetickú úniu treba vnímať ako nástroj modernizácie ekonomiky EÚ

BRUSEL - Projekt Energetickej únie ide ďaleko za rámec samotnej energetiky a treba ho vnímať ako nástroj celkovej modernizácie európskej ekonomiky. Uviedol dnes podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pri príležitosti predstavenia druhej správy o stave budovania Energetickej únie.

slovakia

left justify in out

"Skôr by som tento projekt prezentoval ako silný modernizačný inštrument na oživenie európskej ekonomiky, na jej celkovú modernizáciu, aby sme vytvorili silné nízkouhlíkové zázemie na to, aby európske hospodárstvo bolo budované na moderných základoch v znamení digitálnych technológií a čistej energie," vysvetlil Šefčovič v rozhovore pre TASR. Dodal, že EÚ sa netají, že aj za pomoci tejto agendy chce byť najmodernejšou ekonomikou na svete.

 

Slovenský eurokomisár pripomenul, že v minulom roku sa EK sústredila na prípravu a predloženie všetkých balíkov spojených s budovaním Energetickej únie a s klímou. Po novembrovom predložení ďalších ôsmich návrhov balíka "Čistá energia pre všetkých Európanov" je dokončených okolo 80 % legislatívnych aktov potrebných na skompletizovanie Energetickej únie, ktorej cieľom je bezpečnosť dodávok cenovo dostupnej a ku klíme šetrnej energie.

 

Podľa jeho slov ide o "najrozsiahlejšiu reformu" v európskej energetike a rok 2017 sa má stať rokom implementácie vlaňajších návrhov. Šefčoviča čaká turné po členských krajinách EÚ, prvá návšteva bude už koncom tohto týždňa v Holandsku. Šefčovič chce s národnými vládami prerokovať, ako konkrétne presadiť vlaňajšiu legislatívu a zamerať sa na prípravu národných energetických plánov, ktoré budú v súlade s Parížskou dohodou o klíme a stratégiou EÚ na prechod na čistejšie technológie a nízkouhlíkovú ekonomiku.

 

Okrem toho eurokomisia musí získať aj súhlas Európskeho parlamentu pre vlaňajší balík legislatívnych návrhov. Šefčovič jedno z prvých stretnutí absolvuje dnes pred členmi parlamentného Výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE).

 

Európsky parlament a Rada EÚ (členské štáty) už dosiahli provizórnu dohodu na legislatíve o medzivládnych dohodách o energetike. V súčasnosti prebiehajú rokovania o nových pravidlách označovania energetickej účinnosti a pripravujú sa medzinštitucionálne rokovania o legislatíve zameranej na bezpečnosť dodávok zemného plynu.

 

"Tento rok sa chceme zamerať na to, aby tieto návrhy boli schválené členskými krajinami a Európskym parlamentom," potvrdil Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies