Šefčovič: Energetická únia, ďalší míľnik od prijatia spoločenstva uhlia a ocele

NETKY.SK • 25 Február 2015, 12:43 • 2 min
Šefčovič: Energetická únia, ďalší míľnik od prijatia spoločenstva uhlia a ocele

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnešným prijatím konceptu energetickej únie urobila najvýznamnejší transformačný čin v oblasti energetiky od čias založenia Európskeho spoločenstva uhlia a ocele. Pre TASR uviedol slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý je vo funkcii podpredsedu EK priamo zodpovedný za vznik a rozbeh európskej energetickej únie.

slovakia

left justify in out

"Koncept energetickej únie môžeme vnímať ako najvýznamnejší transformačný čin v oblasti energetiky od vzniku únie uhlia a ocele," opísal Šefčovič význam dokumentu, ktorý dnes oficiálne predstavil v Bruseli. Založenie Európskeho spoločenstva pre uhlie a oceľ (ESUO) v roku 1952 bolo prvým krokom pre vznik budúcej Európskej únie.

 

Šefčovič pripomenul, že EÚ sa nachádza na križovatke, keď jediným riešením pre európsku energetiku je jej hĺbková transformácia. Dodal, že v rámci tohto konceptu Európania budú musieť riešiť mnoho problémov naraz, od dobudovania jednotného trhu s energiou, cez zlepšenie energetickej účinnosti a dôraznejšej integrácie obnoviteľných zdrojov energie do energetického mixu EÚ pri využívaní moderných technológií, ktoré chce únia za týmto účelom podporovať.

 

Šefčovič zdôraznil, že ak bude Európa tieto riešenia odkladať, tak sa s nimi bude musieť vyrovnať neskôr, ale za cenu väčších nákladov a v zložitejšej situácii ako teraz. "Je najvyšší a najvhodnejší čas začať s touto transformáciou teraz," priznal slovenský eurokomisár. Šefčovič ocenil, že program, za ktorý je v exekutíve EÚ priamo zodpovedný, má podporu celého kolégia komisárov. Ostatní eurokomisári sú s energetickou úniou dobre oboznámení, zaoberali sa týmto konceptom na viacerých zasadnutiach.

 

"Podporili to všetci komisári, teraz budem musieť pracovať na tom, aby aj členské krajiny EÚ, Európsky parlament a najmä občania tento koncept podporili," uviedol Šefčovič.

 

Podpredseda EK v kocke zhrnul, že prínosom energetickej únie majú byť bezpečné dodávky energie pre domácnosti, väčšia spoľahlivosť dodávok energií pre ekonomiku, ktorá už nechce čeliť neistote či výkyvom v dodávkach ako v roku 2009. Tento projekt podľa neho má zároveň vytvoriť dostatočný konkurenčný tlak na európskom trhu, ktorý povedie k znižovaniu cien energií, ktoré sú vysoké pre domácnosti a podnikateľov. Nižšie ceny energií by EÚ zvýhodnili aj na svetovom trhu, lebo Európania v porovnaní so svojimi svetovými konkurentmi majú najvyššie náklady z hľadiska energetických vstupov.

"Členské štáty musia vnímať energiu ako niečo, čo sa dá spravovať spoločne. Musíme prekonať syndróm hľadania riešení len v rámci svojich hraníc," upozornil Šefčovič. Spresnil, že iba národné riešenia v oblasti energetiky sú neefektívne pri snahách zaradiť obnoviteľné zdroje do celého systému, a preto treba hľadať riešenia na širšej regionálnej a európskej úrovni. Širšia spolupráca v tejto oblasti povedie k hospodárnejším riešeniam a dovolí EÚ, ktorá je najväčším importérom energií na svete, pohybovať sa na svetovej scéne ako silný hráč.

 

Šefčovič zároveň naznačil, že pre úspech energetickej únie bude treba odstrániť množstvo administratívnych bariér, čo znamená zjednotenie národných pravidiel, noriem a rôznych špecifík národných regulátorov. Okrem toho EÚ musí dostavať chýbajúce prepojenia a interkonektory medzi členskými štátmi v oblasti ropovodov, plynovodov a prenosových sústav elektrickej energie, čo povedie nielen k odstráneniu takzvaných energetických ostrovov, ale najmä potrebnej diverzifikácii energonosičov a k zabezpečeniu energetickej nezávislosti každej z krajín EÚ.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona