Šefčovič: Družice programu Copernicus pomôžu EÚ zvládať aj migračné toky ľudí

NETKY.SK • 17 Február 2016, 11:15 • 2 min
Šefčovič: Družice programu Copernicus pomôžu EÚ zvládať aj migračné toky ľudí

BRUSEL - V utorok večer bola vypustená tretia z družíc vesmírneho programu EÚ Copernicus.

slovakia

left justify in out

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý na diaľku asistoval pri štarte družice, uviedol, že jej prítomnosť na obežnej dráhe posilní schopnosť Európskej únie monitorovať zmeny životného prostredia, čo je dôležité nielen pre sektor energetiky, ale aj pre včasné varovania pred novými migračných tokmi vo svete.

 

Európska vesmírna agentúra (ESA) v správe pre médiá naznačila, že družica Sentinel-3A, ktorá bola vypustená z ruského kozmodrómu v Plesecku, je súčasťou plánovanej sústavy približne desiatky satelitov, ktoré budú tvoriť najprepracovanejší systém pozorovania Zeme.

 

Šefčovič, ktorý sledoval vypustenie družice v bruselskej pobočke Nemeckého centra pre aeronautiku, v rozhovore pre TASR uviedol, že Copernicus je štvrtým najväčším dodávateľom dát na svete. Družice tohto programu ponúkajú vysoko kvalitný monitoring zemského povrchu a morí a zmien počasia a klímy.

 

Podľa jeho slov informácie prúdiace z družíc Copernicus sa v praxi využívajú na lepšie plánovanie morských ciest, pomáhajú v energetickom sektore pri odhaľovaní nových rezerv ropy a zemného plynu a sú kľúčové pri záchranných akciách v prípade živelných katastrof a vyhľadávaní stroskotancov. Ide o dáta, ktoré sú pomocné aj pre rybárov, lebo monitorujú pohyb rýb, a nový význam nadobúda dlhodobé monitorovanie stúpania a klesania hladín morí a zloženie atmosféry v súvislosti s klimatickými zmenami.

 

Šefčovič spresnil, že celá sústava družíc programu Copernicus, rozložená na obdobie rokov 2014-20, má hodnotu 4,3 miliardy eur.

 

"Zatiaľ máme s nimi veľmi pozitívnu skúsenosť. Každé euro, ktoré sa na tento projekt vynaloží, sa trojnásobne vráti späť v hodnote dát, ako ich vedia využiť podnikatelia a vedecké inštitúcie," skonštatoval podpredseda exekutívy EÚ.

 

Šefčovič v tejto súvislosti pripomenul, že EÚ okrem projektu Copernicus buduje aj vesmírny program Galileo - ďalšiu sústavu vesmírnych družíc, ktorá poskytne najpresnejšiu navigáciu na svete a bude ústretová voči dynamicky sa vyvíjajúcemu automobilovému priemyslu, kde je úloha šoférov čoraz menšia. V rámci programu Galileo plánuje EÚ v máji vypustiť dve družice a v novembri ďalšie štyri.

 

Družice Copernicus budú podľa neho pomáhať Európanom lepšie zvládať a vopred predpokladať prípadné migračné toky ľudí na základe sledovania klimatických zmien. Upozornil, že zásluhou klímy už nehovoríme len o utečencoch pred vojnovými konfliktami, ale aj o utečencoch, ktorí opúšťajú svoje rodiská, lebo sa stávajú neobývateľnými, a to najmä v Afrike.

 

"Chceme urobiť maximum pre to, aby sme tohto roku predstavili zmysluplnú stratégiu pre vesmírny priemysel," uviedol Šefčovič, ktorý za týmto účelom v Európskej komisii koordinuje väčší kolektív komisárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies