Šefčovič: Dohoda o zimnom balíčku je dobrá pre Ukrajinu, Rusko, EÚ aj SR

NETKY.SK • 15 Október 2015, 07:42 • 2 min
Šefčovič: Dohoda o zimnom balíčku je dobrá pre Ukrajinu, Rusko, EÚ aj SR

BRUSEL - Trojstranná dohoda medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou (EK) o takzvanom zimnom balíčku dodávok plynu pre Ukrajinu je dobrá pre všetky strany - pre Rusko, Ukrajinu, EÚ a z hľadiska tranzitu aj pre Slovensko.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v rozhovore pre TASR podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Slovenský eurokomisár priznal, že je rád, že sa v Bruseli podarilo pod jeho dozorom dospieť k dohode medzi ministrami energetiky Ruska a Ukrajiny, ktorá umožnila realizáciu zimného balíčka s platnosťou od pondelka 12. októbra. Upozornil, že túto dohodu podporili aj lídri krajín takzvaného normandského formátu, čiže prezidenti Ruska, Ukrajiny, Francúzska a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

 

"Dohoda sa začala realizovať tento pondelok. To znamená, že Ukrajina začala nakupovať plyn od Gazpromu. Dohoda je dôležitá aj preto, že sa blíži zima a Ukrajina začala túto sezónu s nižšími zásobami plynu v zásobníkoch ako po minulé roky," upozornil Šefčovič. Pripomenul, že trojstranná dohoda na jednej strane zaistí dostatok tepla pre ukrajinské domácnosti a zabezpečí, že tranzit plynu cez Ukrajinu smerom do EÚ nebude narušený.

 

Podľa jeho slov dohoda znamená "solídny základ", právny aj finančný, vďaka rokovaniam s medzinárodnými finančnými inštitúciami. Dodal, že cez leto prebiehali rozsiahle rokovania o finančnej pomoci pre Ukrajinu s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR), Európskou investičnou bankou (EIB), Svetovou bankou (SB), Medzinárodným menovým fondom (MMF) a nemeckou bankou KfW, vďaka čomu sa podarilo nájsť riešenia, ktoré by mali zabezpečiť adekvátnu finančnú pomoc Kyjevu.

 

Pritom treba spomenúť aj makrofinančnú pomoc vo výške 1,8 miliardy eur, ktorú už EK poskytla Ukrajine, a takisto príslušné položky z rozpočtu ukrajinskej vlády.

 

"To všetko by malo pokryť náklady na kúpu plynu, aby nasledujúce zimné obdobie prebehlo bez problémov," zhodnotil situáciu Šefčovič.

 

Podľa jeho slov by problémom nemalo byť ani dodatočné napĺňanie zásobníkov, kde okrem dodávok Gazpromu sú k dispozícii aj reverzné toky plynu cez Slovensko, Maďarsko a Poľsko.

 

Šefčovič upozornil, že exekutíva EÚ sa dohodla s oboma stranami na permanentnom udržiavaní kontaktov, pričom komisia bude aj naďalej zohrávať úlohu sprostredkovateľa pri ďalších rozhovoroch.

 

"Je to dobrá dohoda pre Ukrajinu, Ruskú federáciu, EÚ aj pre Slovensko. Chceme sa vyhnúť plynovej kríze, aby Ukrajina mala dosť plynu pre občanov a aby bol tranzit pre EÚ, čo je dôležité pre Slovensko. Reverzným tokom prispievame k stabilizácii situácie a je to tiež dobrý signál, že v tejto situácii existuje európske riešenie," uzavrel Šefčovič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies