Šefčovič: Dodávky plynu z Ruska do EÚ nie sú ohrozené

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 12:59 • 2 min
Šefčovič: Dodávky plynu z Ruska do EÚ nie sú ohrozené

BRATISLAVA - Dodávky zemného plynu ako aj jeho tranzit z Ruskej federácie cez Ukrajinu do Európskej únie nie sú nateraz ohrozené.

slovakia

left justify in out

A to aj napriek tomu, že sa ukrajinská a ruská strana na utorkovom rokovaní, ktorého sa zúčastnila aj Európska komisia, nedohodli na ďalších dodávkach plynu v tomto roku. Povedal to na stredajšej tlačovej besede podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. "Dúfali sme, že sa vrátime s dobrými novinkami, a že výsledky nášho dlho pripravovaného stretnutia budú dobré, ale toto je hra na najvyššej politickej úrovni a vyžaduje si obrovské úsilie. Tranzit plynu do Európy však nebude prerušený,“ povedal Šefčovič.

 

Na ďalších trojstranných rokovaniach by sa malo znova hovoriť o cene plynu, o objemoch dodávok plynu a zjednodušení finančnej podpory Ukrajine. Taktiež sa budú musieť strany dohodnúť, na aké dlhé časové obdobie bude nová dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom platiť. "Práve v cenách a cenových mechanizmoch boli na rokovaní rozdielne názory. Toto sú záležitosti, ktorými sa ešte budeme musieť zaoberať. Predložíme stranám nové návrhy,“ podotkol Šefčovič. 

Situácia s plynom na Ukrajine je podľa neho aj vďaka reverzným plynovodom zo Slovenska, Poľska a Maďarska oveľa lepšia, ako bola vlani, keď boli prerušené dodávky plynu z Ruska na Ukrajinu. "V ukrajinských skladoch je v súčasnosti 12 miliárd metrov kubických plynu. Aby bola Ukrajina na vykurovaciu sezónu pripravená, je potrebných 19 miliárd metrov kubických. Čiže Ukrajina musí počas troch mesiacov uskladniť ešte 7 miliárd metrov kubických plynu, aby bola pripravená na zimnú sezónu,“ dodal Šefčovič, ktorý vyzdvihol pomoc Slovenska, ktoré vlani sprevádzkovalo reverzný plynovod s Ukrajinou. Slovensko je hlavným dodávateľom plynu cez spätný tok pre Ukrajinu. 

 

Utorňajšie trojstranné rokovanie je podľa eurokomisára Šefčoviča zodpovedného aj za vznik Energetickej únie dobrým základom pre budúce stretnutia. „Ruská aj ukrajinská strana ocenili našu mediačnú úlohu v týchto rokovaniach a obidve strany nás požiadali, aby sme na ďalšom stretnutí predložili ďalšie návrhy na to ako riešiť situáciu,“ konštatoval Šefčovič. Na utorňajšom rokovaní vo Viedni sa prítomné strany dohodli, že niekedy po prázdninách sa k téme dodávok plynu na Ukrajinu stretnú experti a v septembri sa k danej problematike usporiada trojstranné politické rokovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona