Šefčovič: Dodávky plynu sú po rokovaní s Ruskom a Ukrajinou zabezpečené

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 06:31 • 2 min
Šefčovič: Dodávky plynu sú po rokovaní s Ruskom a Ukrajinou zabezpečené

BRUSEL - Pondelňajšie trojstranné rozhovory v Bruseli zamerané na prekonanie najnovšej krízy medzi Ruskom o Kyjevom o dodávkach plynu vyústili do zabezpečenia plynulých dodávok ruského plynu pre EÚ a do záväzkov, že sa na takzvanej zimnej dohode nič nezmení.

slovakia

left justify in out

V stanovisku pre médiá to uviedol podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý za účelom prekonania najnovšieho sporu pozval do Bruselu ruského ministra energetiky Alexandra Novaka a jeho ukrajinského rezortného kolegu Volodymyra Demčyšyna.

 

"Som presvedčený, že sa nám podarilo zabezpečiť plné uplatnenie zimného balíka dodávok plynu na Ukrajinu. Zhodli sme sa tiež na pokračovaní trojstranných rokovaní v nadväznosti na zimný balíček. Chcem uistiť, že dodávky plynu pre trhy EÚ zostávajú v bezpečí," zhrnul Šefčovič výsledok bruselských rokovaní.

 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti zdôraznila, že výsledok pondelňajších rokovaní v oblasti energetiky môže pomôcť preklenúť názorové rozdiely ohľadom dodávok plynu medzi Ukrajinou a Ruskom. Výsledok trojstranného stretnutia zhrnula do troch bodov. Prvý pozostáva v dohode oboch strán sporu, že zimný balíček zostane zachovaný v pôvodnej podobe, keď ukrajinská spoločnosť Naftohaz dopredu zaplatí za objednané množstvo plynu ruskému plynárenskému koncernu Gazprom. Ruská spoločnosť sa zaručí, že dodá dostatočné množstvo suroviny na pokrytie všetkej domácej spotreby na Ukrajine do konca marca, keď zimný balík vyprší. Naftohaz sa zaviazal zabezpečiť neprerušovaný tranzit ruského plynu do EÚ.

 

Druhý bod sa týka dodávok plynu na východ Ukrajiny, do oblasti pod kontrolou separatistov. Obe sporné strany sa zhodli v názore, že otázka dodávok plynu do Donecka a Luhanska je veľmi zložitá z hľadiska právnych, technických a politických podmienok, preto bude táto záležitosť predmetom ďalších rokovaní.

 

Do tretice EÚ, Rusko a Ukrajina sa dohodli na pokračovaní trilaterálnych rokovaní po skončení platnosti zimného energetického balíčka.

 

Európska komisia vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby predložili návrhy pracovných bodov pre budúce trojstranné stretnutie. Na ich základe načrtne exekutíva EÚ návrh rokovacieho programu a vyzve obe strany na nové rokovanie ešte do konca marca, keď vyprší platnosť zimného balíčka dohodnutého vlani v októbri.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies