Šefčovič: Dobudovanie energetickej únie je top prioritou najvyšších lídrov EÚ

NETKY.SK • 15 Október 2014, 18:51 • 2 min
Šefčovič: Dobudovanie energetickej únie je top prioritou najvyšších lídrov EÚ

BRUSEL - Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes oficiálne navrhol Maroša Šefčoviča na podpredsednícky post v budúcej exekutíve EÚ. Slovenský eurokomisár bude mať na starosti energetickú úniu, jeho pôvodný rezort dopravy by mala získať slovinská kandidátka.

slovakia

left justify in out

Šefčovič v prvej reakcii na Junckerovo rozhodnutie spresnil, že ide o pozíciu, kde bude mať na starosti hlavne vybudovanie energetickej únie.
     

"Súčasná kríza medzi EÚ a Ruskom o dodávkach plynu ukazuje, že tento problém sa stáva veľmi dôležitý a strategický," skonštatoval Šefčovič. Upozornil, že táto agenda patrí medzi top priority predsedu novej eurokomisie ako aj budúceho predsedu Európskej rady Donalda Tuska.
     

Podľa jeho slov si nastupujúci najvyšší lídri únie želajú v rámci energetickej politiky dobudovať energetickú úniu, ktorá bude fungovať efektívnejšie ako spolupráca, ktorá v tejto oblasti existuje teraz.
     

Budúci eurokomisári pre energetiku (Miguel Caňete) a energetickú úniu (Šefčovič) sa ujmú funkcií v dobe nastupujúcej zimy, keď únia v rámci rokovaní s Ruskom musí zabezpečiť dostatok k energie pre všetky členské krajiny. 
     

"Treba sa na tento proces pozerať aj v strednodobom a dlhodobom horizonte a to hlavne z pohľadu ako zamedziť, aby sme boli závislí na jednom zdroji, ako diverzifikovať zdroje energonosičov, vybudovať jednotný trh v oblasti energetiky, aby sme odstránili bariéry, ktoré máme," zhodnotil Šefčovič výzvy svojej novej funkcie. 
     

Z hľadiska bariér spresnil, že ide o prekážky fyzické, keď európske krajiny nie sú schopné si navzájom dodávať energiu, a prekážky právne, lebo platia rôzne predpisy, ktoré bránia väčšiemu obchodnému rozmachu.
     

Slovenský eurokomisár upozornil, že jeho ambíciou bude vybudovať energetickú úniu tak, aby fungoval jednotný trh pre energie, aby členské štáty v tejto otázke hovorili jednotným hlasom. Lebo EÚ ako jeden odberateľ a významný klient na trhu bude mať oveľa silnejšiu negociačnú pozíciu ako v súčasnosti, keď každá krajina únie sa snaží bilaterálne sa dohodnúť a vyrokúvať priaznivé ceny dodávok energie.
     

"Bude to podobná agenda ako v oblasti dopravy - pokrytie tých oblastí, kde nám chýbajú strategické prepojenia. Treba odstrániť chýbajúce elementy v energetickej infraštruktúre v rámci EÚ, aby sme si mohli pomáhať a riadne obchodovať s elektrinou, plynom, ropou, všetkými energonosičmi. Na tento účel sú vyčlenené špeciálne prostriedky. Ide o takmer šesť miliárd eur, ktoré majú byť využité práve na to, aby sme túto kapacitu dobudovali," spresnil Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies