Šefčovič: Do summitu EÚ v marci musím pripraviť koncept energetickej únie

NETKY.SK • 2 Január 2015, 09:11 • 2 min
Šefčovič: Do summitu EÚ v marci musím pripraviť koncept energetickej únie

BRUSEL - Vypracovanie konceptu strategického rámca európskej energetickej únie bude hlavnou náplňou práce podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča v roku 2015. Pre TASR potvrdil, že ďalším dôležitým míľnikom pre EÚ bude koncoročný klimatický summit v Paríži.

slovakia

left justify in out

Šefčovič pripomenul, že z hľadiska EÚ bude tohto roku dôležité rozbehnutie fondu pre strategické investície, ktorý navrhol predseda komisie Jean-Claude Juncker. Zdôraznil, že podpredseda EK Jyrki Katainen už rozbehol sériu návštev v každej krajine a spolu s ním začiatkom leta prídu na Slovensko predstaviť konkrétne možnosti využitia tohto investičného balíka pre slovenské projekty.
      

Podľa neho tento investičný fond má prekonať investorské obavy, ktoré do veľkej miery Európu brzdia. V privátnych finančných ústavoch je veľa nevyužitých prostriedkov, ale kvôli obavám a rôznym rizikám z pohľadu investorov sa tieto zdroje nedarí využiť na pomoc reálnej ekonomike. Junckerov fond chce podľa Šefčoviča poistiť riziká pre investorov a skoncovať s podfinancovaním, ktoré "je skutočne vysoké".
      

Slovenský eurokomisár spresnil, že už v januári by mal predstaviť koncept strategického rámca európskej energetickej únie. Od tohto momentu sa odvinie ďalšia prezentácia a dolaďovanie projektu na rôznych fórach Európskeho parlamentu, na konferencii všetkých zúčastnených strán v Rige, lebo energetická únia je aj prioritou polročného lotyšského predsedníctva v EÚ, a neskôr aj na Rade EÚ pre energetiku, v rámci kolégia komisárov. Celý proces by mal vyvrcholiť koncom marca na summite EÚ, kde by strategický rámec pre energetickú úniu mali schváliť premiéri a prezidenti 28 členských štátov únie.
      

"Mám záujem, aby častou tohto rámca bol konkrétny strategický plán ako úniu budovať a tiež referenčný dokument ohľadom najdôležitejších projektov, ktoré by mali prekonať najzávažnejšie technické problémy brániace v obchodovaní a voľnom pohybe energií na európskom trhu," upozornil Šefčovič.
      

Podľa jeho slov bude veľa záležať aj od toho ako sa budú hýbať ceny energií na svetovom trhu a v Európe a aký vplyv to bude mať na celkovú kvalitu vzťahov medzi EÚ a jej hlavnými svetovými partnermi.
      

Šefčovič v tejto súvislosti vyjadril nádej, že sa nájde mierové riešenie na Ukrajine a dôjde k deeskalácii napätia a oživeniu vzťahov medzi EÚ a Ruskou federáciou. "Dostal som pozvanie na návštevu Ruskej federácie, na rokovania o energetickej spolupráci s EÚ. Bude to jedna z dôležitých návštev na úvod tohto roka, kde by sme mali posúdiť celú sériu otázok, ktoré sú dôležité pre naše vzájomné vzťahy," uviedol Šefčovič.
      

Veľmi dôležité budú podľa neho aj rokovania, ktoré EÚ bude viesť pred konaním parížskeho summitu zameraného na dosiahnutie dohody o zmiernení dopadov klimatických zmien. Tieto rokovania budú prebiehať v niekoľkých kolách a vyvrcholia stretnutím v Paríži. Šefčovič spresnil, že EÚ bude musieť koordinovať vnútornú pozíciu svojich členov, aby vytvorila predpoklady na to, že v Paríži sa podarí dosiahnuť dohodu na globálnej úrovni.
      

"Musíme splniť nielen to, čo sa od nás očakáva ako od globálneho hráča, ale aj nájsť riešenie, ako zapojiť ostatných globálnych aktérov do tejto diskusie, a aby sme vytvorili čo najprijateľnejšie podmienky pre priemysel, podnikateľov tak v Európe ako aj inde na svete, aby sa aj ostatní naši partneri pripojili k úsiliu, ktoré v tomto smere realizuje EÚ," opísal výzvy, ktoré stoja pred úniou. Dodal, že jednotná pozícia 28-členného bloku bude kľúčová pre summit v Paríži a pre dosiahnutie potrebnej dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona