Šefčovič dnes v Bruseli oficiálne odštartoval projekt energetickej únie

NETKY.SK • 4 Február 2015, 13:19 • 2 min
Šefčovič dnes v Bruseli oficiálne odštartoval projekt energetickej únie

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes oficiálne oznámil, že exekutíva EÚ začala práce na príprave energetickej únie, čo je vnímané ako základný krok pre dokončenie vnútorného trhu s energiou a zásadná reforma spôsobu, akým sa v EÚ vyrába, prepravuje a spotrebúva energia.

slovakia

left justify in out

Energetická únia spolu s politikou v oblasti klimatických zmien je jednou z hlavných politických priorít kabinetu Jeana-Clauda Junckera.
     

Po viac ako 60 rokoch od založenia Spoločenstva uhlia a ocele, ktoré položilo základy pre EÚ, Európska komisia vypracovala plán na reorganizáciu európskej energetickej politiky a odštartovala opatrenia, ktoré povedú k vytvoreniu európskej energetickej únie.
     

Podpredseda EK pred novinármi ocenil, že projekt energetickej únie má širokú podporu v rámci kolégia komisárov, keď až 14 eurokomisárov úzko spolupracuje na koncepte, za ktorý je zodpovedný.
     

Šefčovič pripomenul, že EÚ každý rok minie približne 400 miliárd eur za dovoz energie, je teda prirodzená snaha túto závislosť znižovať. Upozornil, že pri súčasnom stave existencie 28 národných systémov energie je nevyhnutné búrať administratívne a technické bariéry a vyhnúť sa napríklad situáciám, keď nejaké rozhodnutie na národnej úrovni negatívne ovplyvní susedov tejto krajiny.
     

Zároveň je podľa neho potrebné odstrániť takzvané energetické ostrovy na mape Európy a pripomenul, že projekt energetickej únie by v konečnom dôsledku mal viesť k znižovaniu cien energie, čo je dôležité, lebo najmenej 10 % obyvateľov EÚ si dnes nemôže dovoliť uhrádzať poplatky za energiu.
     

"V 21. storočí by sa Európania nemali každé leto pýtať, či budú mať dosť energie na zimu," povedal Šefčovič s odkazom na nevyhnutnosť zaistenia energetickej bezpečnosti pre Európu, čo je spojené s diverzifikáciou energetických zdrojov.
     

Ako už dávnejšie Šefčovič naznačil pre TASR, rámcovú stratégiu energetickej únie by mala komisia prijať 25. februára. Potom bude nasledovať jej hodnotenie zo strany členských štátov na Rade EÚ pre energetiku, ako aj v Európskom parlamente (EP). Nakoniec tento strategický dokument zakotví na pracovnom stole premiérov a prezidentov v rámci marcového summitu EÚ.
     

Stratégiu energetickej únie bude treba vnímať v tesnom spojení s oficiálnym postojom EÚ voči klimatickému summitu OSN koncom tohto roka v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies