Šefčovič: Cesta pre získanie sídla niektorej z agentúr EÚ je zložitá

NETKY.SK • 30 Január 2017, 16:06 • 2 min
Šefčovič: Cesta pre získanie sídla niektorej z agentúr EÚ je zložitá

BRUSEL - Európska únia má v súčasnosti 37 decentralizovaných stálych pracovných agentúr, ktoré sú umiestnené v 23 z 28 členských krajín. Slovensko ako jediná krajina z regiónu strednej Európy nehostí inštitúciu tohto druhu. Určitou šancou na zmenu situácie je odchod Spojeného kráľovstva z EÚ a zriadenie Úradu európskeho prokurátora (EPPO).

slovakia

left justify in out

Decentralizované agentúry sú samostatné právnické subjekty financované z rozpočtu EÚ. Boli zriadené na vykonávanie technických a vedeckých úloh, ktoré pomáhajú hlavným inštitúciám EÚ v realizácii ich politickej agendy. Zamestnanci agentúr sú oslobodení od daňovej povinnosti štátu, v ktorom má agentúra sídlo.

 

Medziinštitucionálna pracovná skupina pre decentralizované agentúry EÚ v júli 2012 prijala závery, podľa ktorých všetky takéto inštitúcie by mali mať vyjasnenú otázku svojho budúceho sídla ešte pred spustením svojej činnosti. Jedinou agentúrou, o ktorej sídle musia členské štáty rozhodnúť, je momentálne Úrad európskeho prokurátora. O jeho zriadení sa intenzívne rokovalo aj počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Sídlo novej agentúry musí odobriť Rada (členské štáty). Podľa článku 341 Zmluvy o EÚ sa sídlo orgánov Únie "určí vzájomnou dohodou vlád členských štátov". To by malo platiť aj v prípade EPPO, novopripravovanej agentúry, o ktorej sídle zatiaľ nebolo rozhodnuté. Členmi EPPO nebudú okrem Británie ani Dánsko a Írsko, čo zužuje súťaž o sídlo úradu na 25 krajín.

 

Pred novou situáciou stojí EÚ v prípade dvoch agentúr v Londýne, ktoré po brexite budú musieť odísť z Británie. Ide o Európsku agentúru pre lieky (EMA) a Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA). Európsky server EurActiv už vlani v júli pripomenul, že ako prvé do súboja o sídla týchto agentúr vytiahli Taliansko (Miláno) a Španielsko (Barcelona a Madrid). Medzitým sa do "súboja" zapojili aj ďalšie členské štáty.

 

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý mal počas kabinetu Josého Manuela Barrosa na starosti medziinštitucionálne vzťahy v EÚ, dnes pre TASR zdôraznil, že v prípade brexitu a agentúr EBA a EMA najskôr musí padnúť rozhodnutie o ich presídlení.

 

"Faktom je, že súboj o to, kto by ich mohol teoreticky získať, už nastal," skonštatoval eurokomisár. Pripomenul, že pri predkladaní prípadnej kandidatúry pre sídlo agentúry EÚ je dôležitých viacero faktorov, hlavne však treba ponúknuť vhodnú budovu, jasné pracovno-právne podmienky a dôležitý je aj prístup k medzinárodným dopravným uzlom. Tu podľa Šefčoviča Bratislava spĺňa predpoklady vzhľadom na blízkosť bratislavského a viedenského letiska.

 

"Samozrejme sa často posudzuje aj to, či už tá krajina, ktorá sa o takúto agentúru uchádza, má európsku inštitúciu na svojom území. To zatiaľ Slovensko nemá, čo by mohol byť silný argument, ale cesta je zložitá. Treba pripraviť mimoriadne kvalitný návrh, ako presvedčiť ostatné členské krajiny a európske inštitúcie, že práve toto konkrétne mesto a miesto je výhodné pre sídlo európskej inštitúcie," opísal situáciu Šefčovič.

 

Z 28 členských krajín len päť nehostí niektorú z agentúr EÚ. Sú to Slovensko a Cyprus (ako jediné z krajín veľkej vlny rozširovania Únie z roku 2004) a potom traja najnovší členovia Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona