Šefčovič: Budovanie energetickej únie má strategický význam aj pre Slovensko

NETKY.SK • 17 Október 2014, 17:02 • 2 min
Šefčovič: Budovanie energetickej únie má strategický význam aj pre Slovensko

BRUSEL - Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorému bol v exekutíve EÚ nakoniec navrhnutý podpredsednícky post pre energetickú úniu, v rozhovore pre TASR potvrdil, že rokovania s Ruskou federáciou budú patriť medzi tie kľúčové v rámci jeho budúcej pracovnej agendy.

slovakia

left justify in out

"Bude to jeden z kľúčových bodov do budúcnosti. V tomto prípade máme v EÚ viaceré krajiny, ktoré sú vysoko závislé na dodávkach energií z Ruska. Často vidíme, že táto závislosť od jedného zdroja je dôvodom, že máme vysoké ceny energií v rámci EÚ," opísal súčasnú situáciu v Európe.
     

Šefčovič upozornil, že už v najbližšej budúcnosti komisia, ktorej bude členom, bude musieť hľadať krátkodobé riešenie, aby všetci rešpektovali svoje zmluvné záväzky o dodávkach energie, aby domácnosti mali dostatok energií v zimných mesiacoch a aby bolo zaručené normálne fungovanie ekonomík jednotlivých členských krajín.
     

Z hľadiska dlhodobejšej agendy bude musieť podľa jeho slov únia postupovať takým spôsobom, že zabezpečí diverzifikáciu energetických zdrojov a pokúsi sa zvýšiť svoju hodnotu významného odberateľa energií.
     

"Chceme sa dostať do silnejšej negociačnej pozície ako jednotný európsky celok," opísal Šefčovič jeden z hlavných cieľov energetickej únie.
     

Potvrdil, že táto politika má aj pre Slovensku strategickú váhu, lebo naša krajina patrí medzi tých šesť, ktoré sú najzávislejšie z pohľadu dodávok energií.
     

Slovenský eurokomisár pripomenul, že doterajšia politika únie, ktorá obsahuje možnosť reverzných tokov plynu či prepájanie sa s inými energetickými infraštruktúrami, európskemu spoločenstvu už pomohla a dnes je situácia úplne iná ako v roku 2009, keď boli tiež ohrozená dodávky plynu z Ruska. 
     

"Ak napriek nestabilite na východ od našich hraníc, nemáme výrazné obavy, že by sa situácia z roku 2009 zopakovala. Už to je prvý konkrétny výsledok," zhodnotil energetickú politiku únie.
     

Pre ešte lepšie pozície EÚ do budúcnosti by podľa Šefčoviča mali členské štáty pokračovať v spomenutej diverzifikácii zdrojov, rokovať s viacerými dodávateľmi energií a zabezpečovateľmi energonosičov, vplývať na cenu a nebyť limitovaní tým, "že sme boli historicky závislí od jedného zdroja".
     

Šefčovič uviedol, že na základe rozhovorov, ktoré mal so slovenskými podnikateľmi, politikmi a občanmi, dobre vie, že jeden z vážnych ekonomických problémov u nás sú pomerne vysoké ceny energií.
     

"Jedným z cieľov novej komisie bude to, ako zabezpečiť energiu, ktorá bude spoľahlivá, cenovo dostupná a ktorá zabezpečí konkurencieschopnosť slovenskej a európskej ekonomiky, a ktorá bude čo najčistejšia," povedal Šefčovič o výzvach, ktoré ho čakajú v rámci jeho novej funkcie.
     

O tom, či túto funkciu naozaj získa, budú rozhodovať poslanci Európskeho parlamentu už v pondelok večer (20.10.) na úvod plenárneho zasadnutia europarlamentu v Štrasburgu. Proces "grilovania", ktorý bude verejne dostupný, zabezpečia poslanci z výborov pre priemysel a energetiku (ITRE), ochranu životného prostredia (ENVI) a dopravy (TRAN).  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies