Šefčovič bude spolupredsedať Globálnemu dohovoru primátorov pre otázky klímy

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 12:57 • 2 min
Šefčovič bude spolupredsedať Globálnemu dohovoru primátorov pre otázky klímy

BRUSEL - Globálny dohovor primátorov pre otázky klímy a energetiky sa dnes zrodil na pôde Európskej komisie (EK) v Bruseli. Nová platforma vznikla spojením síl európskeho Dohovoru primátorov a starostov, ktorý predstavuje mestá z krajín EÚ vrátane Slovenska, a organizácie Dohoda primátorov, ktorá funguje pod taktovkou OSN.

slovakia

left justify in out

V mene EÚ dohovor podpísal podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, na druhej strane to bol osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre mestá a zmenu klímy a bývalý primátor New Yorku Michael R. Bloomberg.

 

Obaja budú celosvetovej platforme spolupredsedať v spolupráci s výkonnou tajomníčkou Rámcového dohovoru OSN o zmenách klímy Christianou Figueresovou, ktorá bola pri zrode nového dohovoru.

 

Ide o prvú dohodu svojho druhu na svete, ktorá zakladá globálny zväzok miest snažiacich sa bojovať proti zmenám klímy.

 

Šefčovič v rozhovore pre TASR spresnil, že sa podarilo spojiť sily medzi aktivitami OSN a EÚ v otázke toho, ako budú Dohoda primátorov a európsky Dohovor primátorov a starostov, ktorého činnosť do istej miery riadi, v budúcnosti spolupracovať.

 

"Po prvýkrát sa podarilo vytvoriť globálny rámec pre spoluprácu miest a primátorov. Len súčasné členstvo predstavuje vyše 7000 miest, v ktorých žije vyše 600 miliónov ľudí. Ide o významné hnutie, ktoré je charakteristické tým, že primátori týchto miest sú ambicióznejší v stanovovaní si udržateľných cieľov ako členské štáty," zdôraznil slovenský eurokomisár.

 

Nový dohovor zahrnie okolo 7100 miest zo 119 krajín na šiestich kontinentoch, zastupujúcich vyše 600 miliónov obyvateľov, vyše osem percent svetovej populácie.

 

Bloomberg v tejto súvislosti tiež pripomenul, že oddnes mestá sveta spájajú svoje úsilie v boji proti klimatickým zmenám pod strechou jednej organizácie.

 

"V jednote je sila. Nový dohovor primátorov miest pomôže urýchliť pokrok, ktorý mestá dosahujú, a posilní ich vplyv na svetovej scéne," konštatoval Bloomberg.

 

Šefčovič dodal, že mestá majú veľký záujem vymieňať si skúsenosti o tom, ako ich premeniť na inteligentné mestá budúcnosti, chcú spolupracovať aj pri verejných obstarávaniach prostriedkov hromadnej dopravy, napríklad elektrobusov, pretože ich to vyjde lacnejšie. Pôjde o praktickú spoluprácu v prospech ich obyvateľov.

 

"Od momentu, keď bola dosiahnutá Parížska dohoda, záujem o túto spoluprácu prudko narástol. Som rád, že budem mať možnosť predstaviť konkrétne námety, čo táto spolupráca prinesie a ako ju môžeme ďalej rozvíjať, už začiatkom júla v Bratislave na summite miest a regiónov, ktorý sa bude konať pod záštitou slovenského predsedníctva v EÚ," uviedol Šefčovič. Zároveň vyjadril nádej, že do tejto spolupráce sa okrem Bratislavy a Nitry zapoja aj ďalšie slovenská mestá. Nezáleží na veľkosti mesta, netreba platiť žiadne členské poplatky, dôležité je iba predstaviť konkrétny plán na udržateľný rozvoj mesta.

 

Šefčovič v závere priznal, že ambíciou novej platformy je, aby vytvárala potrebné predpolia pre vznik podobných iniciatív aj v Afrike a Ázii, kde najmä Čína prejavuje veľký záujem v boji proti klimatickým zmenám. Dodal, že už na jeseň sa uskutoční stretnutie s čínskymi predstaviteľmi, ktorí si želajú výmenu skúseností o tom, ako v tejto oblasti fungujú európske mestá.

 

"Cítim, že je tu veľká dynamika. Primátori, ktorí majú k obyvateľom bližšie, vidia v tomto praktický účel a sú ochotní pomáhať pri zavádzaní záväzkov parížskej klimatickej dohody, ktoré budú v prospech občanov," konštatoval Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona