Šefčovič bol pri otvorení prác na výstavbe Transjadranského plynovodu v gréckom Solúne

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 16:15 • 2 min
Šefčovič bol pri otvorení prác na výstavbe Transjadranského plynovodu v gréckom Solúne

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes zastupoval exekutívu EÚ na ceremónii k začatiu stavebných prác Transjadranského plynovodu (TAP) v gréckom Solúne. Podujatie zorganizoval grécky premiér Alexis Tsipras.

slovakia

left justify in out

Plynovod TAP bude mať dĺžku 870 km a bude smerovať od Komotini v Grécku cez Albánsko do regiónu Apúlia na juhu Talianska. Bude slúžiť na prepravu plynu z azerbajdžanského náleziska Šach Deniz II v Kaspickom mori.

 

Popri dvoch ďalších súvisiacich energetických projektoch - Transanatólskom plynovode (TANAP), ktorý bude pretínať Turecko, a Juhokaukazskom plynovode (SCP), ktorý bude prechádzať Azerbajdžanom a Gruzínskom, TAP znamená dotvorenie takzvaného Južného koridoru pre zemný plyn. Ten bol Európskou komisiou identifikovaný ako jeden z "projektov spoločného záujmu" EÚ.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič pred odchodom do Solúnu pripomenul, že TAP bude po svojom dokončení veľkým prínosom pre zaistenie európskej energetickej bezpečnosti.

 

"Otvorením prístupu k plynu z Azerbajdžanu, TAP umožní mnohým krajinám, vrátane tým zo strednej a juhovýchodnej Európy, diverzifikovať svoje energetické zdroje," skonštatoval Šefčovič.

 

Podľa jeho slov Južný koridor na prepravu plynu bude mať zásadný vplyv na dosiahnutie cieľov EÚ pre diverzifikáciu zdrojov a trás energie a pre zabezpečenie energetickej bezpečnosti Európy.

 

Dodal, že z tohto dôvodu je veľmi dôležité včasné dokončenie celého projektu, aby plyn od nových dodávateľov mohol prúdiť do Európy už v roku 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies