Šefčovič: Bez inteligentných miest nedokážeme bojovať s klimatickými zmenami

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 11:17 • 2 min
Šefčovič: Bez inteligentných miest nedokážeme bojovať s klimatickými zmenami

BRUSEL - Prvá väčšia akcia pod hlavičkou slovenského predsedníctva v EÚ bude v poradí 7. Európsky summit regiónov a miest v Bratislave (8. a 9. júla), na ktorom sa zúčastnia stovky účastníkov z celej Európy.

slovakia

left justify in out

Uviedol to podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý na tomto podujatí vystúpi.

 

Okrem Šefčoviča budú na tomto summite exekutívu EÚ zastupovať aj podpredseda EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen, eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová a cez videovstup účastníkov pozdraví eurokomisárka pre regionálny rozvoj Corina Cretuová.

 

"Ide o dôležitú agendu pre mestá a ľudí. Budeme hovoriť o tom, ako čo najskôr z našich miest urobiť mestá inteligentné," uviedol Šefčovič v rozhovore pre TASR.

 

Ocenil, že toto podujatie, ktoré sa koná raz za dva roky, je organizačne dobre pripravené. Na Slovensku účasť primátorov zabezpečovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), možno rátať s desiatkami primátorov a starostov. Vďaka Výboru regiónov, ktorý má ako inštitúcia EÚ vyše 300 delegátov zo všetkých krajín únie, budú v Bratislave zastúpené mnohé európske mestá a regióny.

 

"S Katainenom predstavíme plány Európskej komisie na jeseň, kde okrem návrhov na posúdenie energetickej efektívnosti budov by sme chceli rozvinúť aj možnosť, ako tieto budovy urobiť aj inteligentné a ako tomu pomôcť finančne," vysvetlil Šefčovič.

 

Spresnil, že financovanie takýchto projektov zabezpečí nový finančný inštrument "Inteligentné financovanie pre inteligentné budovy". Vyjadril nádej, že táto iniciatíva zaujme i primátorov miest, s ktorými by však chcel hovoriť aj o platformách spolupráce. Hlavne o modeloch, kde viaceré mestá môžu združiť sily a vypracovať regionálne projekty dostatočne veľké na to, aby zaujali Európsku investičnú banku alebo iné banky - v duchu motta tohto summitu, ktoré je "Investovať a prepájať".

 

Pridanou hodnotou summitu miest a regiónov je skutočnosť, že má veľa sprievodných akcií, kde nielen mestá, ale aj firmy a podnikatelia predstavia pilotné štúdie a technológie, ktoré chcú využívať v rámci nových rozvojových možností.

 

Výsledkom summitu bude Bratislavská deklarácia, ktorá podľa Šefčoviča poskytne dobrý signál pre vytváranie inteligentných miest. V tejto oblasti bolo aktívne aj predošlé, holandské predsedníctvo v EÚ, ktoré prijalo tzv. Amsterdamský pakt, keď bola táto téma po prvý raz prediskutovaná na úrovni ministrov pre regionálny rozvoj.

"Treba povedať, že téma miest a urbánneho rozvoja je čoraz viac súčasťou európskej politiky. Nie je to presadzované zhora, z Bruselu, ale od primátorov, ktorí sami vidia problémy spojené s klimatickými zmenami a chcú viac medzi sebou kooperovať v Európe aj na iných kontinentoch," opísal situáciu Šefčovič.

 

O dôležitosti tejto agendy svedčí aj skutočnosť, že v EÚ žije 77 percent občanov v mestách, ktoré sú hlavným tvorcom HDP, ale aj skleníkových emisií. Mestá majú najväčšie možnosti, ako proti tomu bojovať, v podobe ekologickejšej hromadnej dopravy, presadzovaním prísnych ekologických limitov pre priemysel, ale aj programami sociálnej inklúzie, ktoré pripravia mladých ľudí na moderné technologické profesie, nevyhnutné pre budúcnosť.

"Bez inteligentných miest nedokážeme bojovať s klimatickými zmenami. Mestá budú kľúčoví spojenci pri modernizácii ekonomiky a aj pri vytváraní podmienok pre život, lebo chcú viac zelene, lepšiu dopravu, pešie zóny a čistejšie ovzdušie. To ľudia od primátorov očakávajú," pripomenul Šefčovič. Dodal, že tento tlak zdola núti primátorov prijímať udržateľnejšie plány rozvoja, ako to robia vlády národných štátov. I preto treba tento model využiť aj v Bratislave, kde bude možnosť osvojiť si dobré nápady a poučiť sa od úspešnejších miest.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies