Šéfa NBÚ sa Čižnár spýta na Kozolkovu previerku

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 11:16 • 2 min
Šéfa NBÚ sa Čižnár spýta na Kozolkovu previerku

BRATISLAVA – Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa chce stretnúť so šéfom Národného bezpečnostného úradu SR Jozefom Magalom a spýtať sa ho na previerku prokurátora Jaroslava Kozolku.

slovakia

left justify in out

Kozolka bol podľa medializovaných informácií spolupracovníkom komunistickej vojenskej kontrarozviedky. "Budem to riešiť s tým, že si dohodnem stretnutie s riaditeľom NBÚ a budem požadovať, nech mi ozrejmí, akým spôsobom ten pán získal previerku. To urobím určite," povedal Čižnár na dnešnej tlačovej besede.

Denník Sme dávnejšie informoval, že prokurátor Kozolka bol spolupracovníkom vojenskej kontrarozviedky. Dokazuje to jeho spis, ktorý denníku Sme sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Podľa dokumentov sa Kozolkova spolupráca s komunistickou kontrarozviedkou začala, keď pracoval ako zdravotník vo vojenskom útvare v Rusovciach. Zamestnal sa tam po tom, čo v Žiline skončil na vojenskom učilišti odbor špecializovaný na zdravotníctvo. Jeho riadiacim dôstojníkom bol Peter Urban. Nie je známe, dokedy Kozolkova práca pre kontrarozviedku trvala. Jeho riadiaci dôstojník Urban si ešte v januári 1990 spoluprácu s ním pochvaľoval. V budúcnosti ho plánoval využiť na boj proti fašizmu a „kultu násilia“. Ako prokurátor riešil Kozolka niekoľko káuz týkajúcich sa vojenského spravodajstva, kde boli podozriví práve jeho agenti. Vedenie prokuratúry sa ho minulý týždeň zastalo s odôvodnením, že má previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň dôverné. Tú potrebuje, aby sa mohol oboznamovať s tajnými materiálmi. Vtedajší prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý však Kozolkovi odňal spisy, ktoré podliehajú režimu ochrany utajovaných skutočností. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies