Šéfa americkej ambasády v Budapešti začali vyšetrovať

NETKY.SK • 16 December 2014, 15:18 • 2 min
Šéfa americkej ambasády v Budapešti začali vyšetrovať

BUDAPEŠŤ - Maďarská prokuratúra sa v pondelok začala formálne zaoberať obvineniami z ohovárania v prípade Andrého Goodfrienda, amerického chargé d'affaires, ktorý v súčasnosti šéfuje veľvyslanectvu USA v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Prokurátor tým reagoval na žalobu riaditeľky maďarského daňového úradu NAVO Ildikó Vidovej. Goodfriend ju údajne "verejne ohováral a spôsobil jej tak vážne škody". Vidová už v tejto súvislosti požiadala USA o zbavenie Goodfrienda diplomatickej imunity.

 

Americký top diplomat údajne šéfku NAV ohováral v rozhovore pre maďarský týždenník Heti Válasz, ktorý vyšiel ešte 4. decembra. Vyhlásil, že americká ambasáda v Budapešti má informácie o "podvodných aktivitách" v maďarskom daňovom úrade. Vidová bola pritom na zozname osôb, ktorým Američania prednedávnom nepovolili vstup do USA. Goodfriend tvrdí, že dôvodom tohto postupu boli "podozrenia, že niektorí (maďarskí) vládni činitelia sa podieľali na korupcii". Nespomenul však pritom žiadne mená. 

 

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondelok pred parlamentom vyhlásil, že Vidovú zbaví funkcie, ak Goodfrienda nezažaluje pre ohováranie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies