Šéf značky Volkswagen má podozrenie, že členstvo v odboroch je rozhodujúce pre kariéru

NETKY.SK • 21 Február 2017, 08:17 • 2 min
Šéf značky Volkswagen má podozrenie, že členstvo v odboroch je rozhodujúce pre kariéru

WOLFSBURG - Šéf značky VW Herbert Diess mieni preveriť, či je členstvo v odboroch rozhodujúce pre kariéru v koncerne.

slovakia

left justify in out

"Od príchodu do Volkswagenu opakovane dostávam informácie od zamestnancov a najmä od manažérov, že prijímanie a postup v hierarchii závisí od členstva v IG Metall," povedal pre časopis Bild. Táto otázka sa už postarala o napätie medzi vedením a mimoriadne vplyvnými odbormi IG Metall.

 

Diess sa už v niektorých prípadoch informoval, či povýšení zamestnanci boli členmi odborov. V súčasnosti je približne polovica vyššieho manažmentu aj členmi IG Metall. "Ak je predpokladom pre povýšenie členstvo IG Metall, ide o jasné porušenie etického kódexu," tvrdí Diess. "Zodpovedný manažment nesmie pred takými informáciami zatvárať oči."

 

Znepokojenie vyvolal minulý týždeň článok v časopise Manager Magazin o výhodách členstva v odboroch. IG Metall má obavy, že vedenie by zamestnancom mohlo členstvo v odboroch znechutiť. "Teraz sa potvrdili podozrenia, že pán Diess sa neprijateľne zaujímal o členstvo v odboroch. Tým jednoznačne porušil pracovné právo," povedala hovorkyňa IG Metall.

 

"Svoj postup chce jednoznačne zakryť výčitkami voči podnikovým odborom a IG Metall a odkloniť pozornosť od svojich vlastných chýb." Podľa nej členstvo sa nesmie stať prekážkou pre rozvoj kariéry.

 

IG Metall odmietol zverejniť počet členov spomedzi zamestnancov a vyššieho manažmentu s poukázaním na ochranu osobných údajov. Počty členov sú však vo VW vysoké a odbory majú v koncerne veľmi silnú pozíciu, dokonca aj v porovnaní s ostatnými priemyselnými podnikmi v Nemecku. Odbory majú právo vyjadriť sa k prijímaniu nových ľudí aj k povyšovaniu.

 

Najnovšie odhalenie môže byť súčasťou mocenského boja medzi Diessom a šéfom podnikových odborov Berndom Osterlohom. Príčinou je úsporný program. Osterloh vytýka Diessovi porušenie dohody, napríklad, pre zmrazenie projektov či pre počet externých zamestnancov, ktorí musia koncern opustiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies