Šéf WTO varoval pred nebezpečnými dôsledkami obchodnej vojny pre ekonomiku

NETKY.SK • 6 December 2018, 14:21 • 2 min
Šéf WTO varoval pred nebezpečnými dôsledkami obchodnej vojny pre ekonomiku

Washington - V globálnej obchodnej vojne každý prehrá, varoval v stredu (5.12.) generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo. Po útokoch amerického prezidenta Donalda Trumpa na WTO uznal, že sú potrebné reformy, ale odmietol kritiku, že obchod je hlavnou príčinou straty pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Šéf WTO zároveň privítal záväzok skupiny G20, počas víkendového summitu v Buenos Aires, o reforme WTO, aby bola schopná lepšie riadiť moderný obchodný systém.

 

Sám uznal, že "systém môže byť lepší".

 

Ale keďže administratíva prezidenta Trumpa agresívne zaviedla represívne clá proti svojim obchodným partnerom, najmä proti Číne, s cieľom znížiť obchodný deficit USA, Azevedo pripomenul, že je potrebné "vzdať sa myšlienky na nulovú bilanciu", teda obchod bez deficitov. 

 

"Z medzinárodného obchodu môže mať každý prospech, povedal. Privítal tiež 90-dňové prímerie v spore medzi USA a Čínou a ich záväzok dosiahnuť dohodu o zmiernení konfliktu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Ďalšia eskalácia tohto sporu by podkopala zotavovanie globálneho hospodárstva. Výsledkom by bolo spomalenie obchodu a ekonomiky, pričom všetky krajiny, bez výnimiek, by v globálnej obchodnej vojne utrpeli straty, zdôraznil Azevedo."

 

Administratíva prezidenta Trumpa blokuje fungovanie arbitrážneho systému WTO. Azevedo preto znova poukázal na nebezpečenstvo tejto cesty a upozornil, že by mohla organizáciu ohroziť. Dodal však, že po dohode G20 sa domnieva, že "je to príležitosť na obnovenie obchodného systému."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies