Šéf WHO chce preskúmať teóriu o tom, že koronavírus pochádza z laboratória

NETKY.SK • 31 Marec 2021, 06:26 • 2 min
Šéf WHO chce preskúmať teóriu o tom, že koronavírus pochádza z laboratória

Šef Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus žiada o hlbšie preskúmanie teórie o možnom laboratórnom pôvode koronavírusu. Vedci túto možnosť nevyvrátili, no berú ju za najnepravdepodobnejšiu.

slovakia

left justify in out

„Aj keď experti dospeli k záveru, že pôvod v laboratóriu je najmenej pravdepodobná hypotéza, vyžaduje si to ďalšie skúmanie, potenciálne s ďalšími misiami za účasti špecializovaných odborníkov, ktoré som pripravený nasadiť,“ vyhlásil Ghebreyesus na brífingu pred zverejnením očakávanej správy o pôvode koronavírusu od tímu expertov, ktorí pred niekoľkými týždňami uskutočnili misiu v čínskom Wu-chane.

Podľa kópie dodnes nezverejnenej správy, ktorú získala agentúra The Associated Press (AP), najpravdepodobnejším zdrojom výskytu nového koronavírusu u ľudí je podľa spoločného výskumu WHO a Číny prenos z netopierov cez ďalšie zviera. Informuje o tom portál BBC.

 

Súvisiaci článok: Peking informoval diplomatov o výsledkoch výskumu pôvodu koronavírusu

 

img


Teóriu, že vírus unikol z laboratórií v čínskom Wu-chane, meste, kde po prvý raz zaznamenali prípady koronavírusu, experti odmietli s tým, že podobné incidenty sú zriedkavé a pred decembrom 2019 v laboratóriách neexistuje záznam o vírusoch, ktoré by boli úzko príbuzné so SARS-CoV-2.

Je známe, že u netopierov sa vyskytujú koronavírusy, podľa správy WHO je však „evolučná vzdialenosť medzi týmito netopierími vírusmi a SARS-CoV-2 odhadovaná na niekoľko desaťročí, čo naznačuje chýbajúci článok“. Vysoko podobné vírusy zistili aj u šupinavcov a experti poukázali aj na norky a mačky, ktoré sú náchylné na koronavírus a mohli by byť podľa nich potenciálnymi prenášačmi.

 


Vedúci vyšetrovacieho tímu WHO Peter Ben Embarek v utorok uviedol, že jeho tím sa cítil pod politickým tlakom, a to aj z krajín mimo Číny, uviedol však, že nikdy nebol nútený niečo zo záverečnej správy tímu odstrániť.
[Ikona Overené komunitou]


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies