Šéf vyjednávania EÚ pre brexit Barnier, predstavil podmienky rokovania v záujme všeobecnej spokojnosti

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 10:04 • 2 min
Šéf vyjednávania EÚ pre brexit Barnier, predstavil podmienky rokovania v záujme všeobecnej spokojnosti

VARŠAVA - Hlavný vyjednávač Európskej únie pre tzv. brexit Michel Barnier uviedol dnes vo Varšave tri podmienky úspešných rokovaní v záujme spoločného blaha, a to zachovanie jednoty členských krajín Únie, elimináciu neistôt, ktoré hrozia v dôsledku rozhodnutia väčšiny britských občanov, a vypracovanie časového plánu odchodu Británie.

slovakia

left justify in out

Súčasne ubezpečil, že rokovania s Londýnom sa rozbehnú až po predčasných voľbách v ostrovnej monarchii a vytvorení novej britskej vlády, pravdepodobne v druhej polovici júna. Podľa Barnierových slov si nové partnerstvo Británie s EÚ vyžiada viacero nových dokumentov, v ktorých budú zakotvené podrobnosti a ktoré budú musieť po adekvátnej príprave a pri vzájomnom rešpekte ratifikovať národné parlamenty členských krajín Únie.

 

Hlavný vyjednávač EÚ zdôraznil, že prípadný tvrdý brexit by mal negatívne dôsledky nielen pre Britániu, ale i pre zvyšné členské krajiny Únie. Osobne sa preto domnieva, že treba urobiť maximum pre to, aby sa podarilo vyhnúť tejto možnosti. Zároveň varoval pred absenciou porozumenia pre rozhodnutie Londýna.

 

Francúzsky diplomat v službách Únie nenechal žiadne pochybnosti o tom, že pre Brusel bude jednou z priorít vyriešenie postavenia viac ako troch miliónov občanov členských krajín EÚ na Britských ostrovoch, a to k vzájomnej spokojnosti pri zachovaní ich práv. Barnier, ktorý hovoril dnes s druhým mužom poľskej diplomacie Konradom Szymaňským, sa zúčastnil na zasadnutí výboru Sejmu pre Európsku úniu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona