Šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Forai odstupuje z funkcie

NETKY.SK • 22 September 2015, 20:02 • 2 min
Šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Forai odstupuje z funkcie

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai odstupuje z funkcie.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes večer na spoločnom brífingu s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Urobil tak po zverejnení informácií o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a spoločnosťami jeho blízkej príbuznej.

 

"Keďže sa v posledných dňoch objavili nepodložené útoky na moju osobu v súvislosti s podpísanými zmluvami VšZP a v záujme ich objektívneho preverenia som dnes požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby skontroloval všetky zmluvy, ktoré podpísala VšZP s firmami, v ktorých pôsobila pani Sučková od roku 2004, kedy bola podpísaná prvá zmluva. Zároveň som požiadal ministra zdravotníctva o uvoľnenie z funkcie," povedal Forai na tlačovej konferencii v parlamente.

 

Minister Čislák abdikáciu šéfa najväčšej poisťovne na trhu prijal. "Prijímam abdikáciu pána Foraia, od zajtrajšieho dátumu (23.9.) ho odvolám z funkcie generálneho riaditeľa, ako aj predsedu predstavenstva VšZP," reagoval minister, ktorý Foraiovo gesto ocenil. Poisťovňu budú podľa jeho slov viesť zvyšní dvaja členovia predstavenstva.

 

Čislák zároveň avizoval, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie. "Počkám si na výsledky šetrenia, či zmluvy boli štandardné, či teda boli v súlade so zákonom. Ak zákon dodržaný bol, Marcela Foraia znova vymenujem do funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva VšZP," vyhlásil.

 

Forai už niekoľko dní čelil kritike pre zmluvy za milióny eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho tetou Annou Sučkovou. Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý preto podal podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Chcel, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Foraiovi by v prípade preukázania viny hrozil trest v podobe straty funkcie. Ten sa bránil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné.

 

Forai bol na čele štátnej poisťovne od apríla 2012. Predtým pôsobil ako šéf jej košickej pobočky. Okrem toho pôsobil aj na poste šéfa krajskej pobočky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pracoval tiež v štátnej Spoločnej zdravotnej poisťovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies