Šéf venezuelského Kongresu hľadá v EÚ podporu pre riešenie politickej krízy

NETKY.SK • 4 September 2017, 15:36 • 2 min
Šéf venezuelského Kongresu hľadá v EÚ podporu pre riešenie politickej krízy

BRUSEL - Predseda venezuelského opozíciou kontrolovaného Kongresu Julio Borges začal dnes niekoľkodňovú návštevu viacerých krajín Európskej únie s cieľom diskutovať o politickej kríze vo Venezuele.

slovakia

left justify in out

Borges má dnes na programe rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, v utorok stretnutie so španielskym premiérom Marianom Rajoyom, v stredu nasleduje prijatie u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a svoje európske turné ukončí v Londýne s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

 

Borgesova návšteva je poznačená neúčasťou aktivistky Lilian Tintoriovej v delegácii. Manželke kritika vlády Leopolda Lópeza totiž vládne orgány v Caracase zhabali pas, aby nemohla opustiť krajinu a sprevádzať Borgesa na jeho ceste do Európy. Paríž, Madrid a Londýn už proti tomuto rozhodnutiu protestovali, uviedla RTBF.

 

Venezuelské úrady obvinili Tintoriovú z korupcie, keď koncom augusta v jej aute objavili veľkú peňažnú sumu v hotovosti.

 

Borges, ktorý stojí v čele jedinej venezuelskej inštitúcie kontrolovanej opozíciou, chce európskym lídrom zdôrazniť potrebu otvorenia humanitárnej pomoci pre Venezuelu a čo najrýchlejšie dosiahnutie mierového riešenie súčasnej sociálnej a inštitucionálnej krízy v krajine.

 

Venezuela prechádza vážnou hospodárskou, politickou a inštitucionálnou krízu. Socialistický prezident Nicolas Maduro musel za posledné štyri mesiace čeliť mohutným demonštráciám požadujúcim jeho rezignáciu. Počas demonštrácií bolo pri zrážkach s poriadkovými silami zabitých najmenej 125 ľudí.

 

Koncom augusta sa prezident Maduro zaviazal stíhať za zradu svojich odporcov, ktorých obviňuje, že sú za najnovšími americkými hospodárskymi sankciami. Prezident v tejto súvislosti menoval najmä Borgesa, ktorý vyhlásil, že jediný zodpovedný za venezuelskú krízu je prezident Maduro.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies