Šéf Univerzitnej knižnice končí, ide do dôchodku

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 15:30 • 2 min
Šéf Univerzitnej knižnice končí, ide do dôchodku

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Univerzitnej knižnice v Bratislave Tibor Trgiňa odchádza do dôchodku. Tibor Trgiňa požiadal o uvoľnenie z funkcie dnes na stretnutí s ministrom kultúry Marekom Maďaričom.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom jeho žiadosti o ukončenie pracovného pomeru dohodou k 31. marcu je odchod do dôchodku," informuje o tom referát styku s médiami Ministerstva kultúry SR na webstránke ministerstva. Minister kultúry žiadosti šéfa Univerzitnej knižnice vyhovel. "Zároveň mu poďakoval za takmer 16-ročné vedenie organizácie, počas ktorých sa mu podarilo úspešne zrealizovať napríklad aj rekonštrukciu historických budov Univerzitnej knižnice v Bratislave či vybudovanie Centrálneho dátového archívu na zabezpečenie dlhodobého, bezpečného a trvalo udržateľného archivovania zdigitalizovaného obsahu nášho kultúrneho dedičstva." Od 1. apríla bude dočasným vedením knižnice poverený jej štatutárny zástupca - riaditeľ úseku elektronizácie a integrácie knižnice Alojz Androvič. Minister kultúry v dohľadnom čase vypíše na obsadenie pozície generálneho riaditeľa Univerzitnej knižnice výberové konanie.

 

Univerzitná knižnica v Bratislave (UKB) je najstaršia a najväčšia vedecká knižnica na Slovensku. Vznikla v roku 1919 ako Knižnica Univerzity Komenského. Súbežne so svojím akademickým poslaním plnila do roku 1954 funkciu národnej knižnice. Už v roku svojho vzniku získala právo na povinný výtlačok kníh a periodík z územia Slovenska. Od roku 1954 je samostatnou vedeckou knižnicou slúžiacou širokej verejnosti. Ponechala si však názov Univerzitná knižnica, pretože vyjadruje jej históriu, širokú profiláciu fondu i používateľského zázemia. Pod týmto názvom sa stala známou i v zahraničí. Z klasickej knižnice sa postupne pretvorila na modernú knižnično-informačnú inštitúciu. Koncom roka 2013 fond UKB obsahoval v súhrne 2 650 000 knižničných jednotiek, informuje o tom knižnica na svojej webstránke https://www.ulib.sk. 

 

Univerzitná knižnica v Bratislave v januári tohto roka po troch rokoch príprav dokončila národný projekt Centrálny dátový archív. Výsledkom projektu je komplexná automatizácia dlhodobej ochrany a archivácie digitalizovaných a digitálnych kultúrnych objektov, ako sú knihy, výtvarné diela alebo i filmy a ďalšie. Centrálny dátový archív bol podľa UKB vybudovaný ako dôveryhodné dátové úložisko pre nové digitalizačné projekty. Jeho základom je najmodernejšia výpočtová technika - výkonné servery, rýchle diskové polia a veľkokapacitná pásková knižnica. Centrálny dátový archív tvoria dva systémy. Jeden systém archívu je v novovybudovanom výpočtovom stredisku Univerzitnej knižnice v Bratislave a druhý je umiestnený vo výpočtovom stredisku Slovenskej národnej knižnice v Martine. Slúžiť má v oblasti kultúry, ale aj v školstve, vo vede a výskume či vzdelanostnej ekonomike. Jedným z cieľov projektu je zvýšenie prístupnosti kultúrnych artefaktov verejnosti. Viac o projekte možno nájsť na jeho webstránke https://cda.kultury.sk/sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies