Šéf UCI odsúdil konanie svojich predchodcov

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 17:06 • 2 min
Šéf UCI odsúdil konanie svojich predchodcov

AIGLE - Podľa terajšieho prezidenta Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Briana Cooksona bojovali jeho predchodcovia Hein Verbruggen a Pat McQuaid proti Svetovej antidopingovej agentúre (WADA) a Antidopingovej agentúre USA (USADA).

slovakia

left justify in out

Britský funkcionár vyhlásil, že štýl práce bývalých prezidentov UCI je neakceptovateľný. Cookson však verí, že cyklistika sa už vrátila na cestu očisty.

Za éru nekontrolovaného dopingu, ktorej hlavným protagonistom bol Američan Lance Armstrong, nesie podľa v pondelok zverejnenej správy nezávislej reformnej komisie CIRC z veľkej časti zodpovednosť aj nesprávne riadenie svetovej cyklistiky v predmetnom období. Správa CIRC vyčíta bývalému vedeniu UCI, že pred skutočnými problémami strkalo hlavu do piesku. V čase masívneho rozmachu EPO a iných látok podporujúcich vytrvalosť a kondíciu v 90. rokoch 20. storočia sa vedenie UCI tvárilo, že doping na najvyšších poschodiach svetovej cyklistiky má iba endemický charakter. "Antidopingová politika bola nedostatočná a užívanie zakázaných látok sa považovalo za neprípustné až vtedy, keď to ohrozovalo zdravie cyklistov. Tvrdý postup voči skutočným podvodníkom sa považoval za hon na čarodejnice poškodzujúci dobrý imidž cyklistiky," píše sa v správe CIRC. 

 

Pre UCI bol Armstrong v tom čase celebrita a popová hviezda, čiže človek, ktorý zvyšuje atraktivitu cyklistiky. Preto si prakticky mohol robiť, čo chcel. "Informácie o Verbruggenovi a McQuaidovi sú zamorené ich odhodlaním bojovať proti WADA a USADA. Osobné vojny uprednostňovali na úkor dobra samotného športu. Dovolili, aby ich úsudok bol zastrený, a pre mňa je to neodpustiteľné," uviedol Cookson v rozhovore pre cyclingnews.com. 

 

Súčasný šéf UCI pracuje pre organizáciu od roku 2009, do prezidentského kresla ho zvolili predvlani. Postupne - ako sa oboznamoval s prácou únie - získaval rôzne podozrenia. Ich oprávnenosť potvrdila aj správa CIRC. "Došlo k závažným chybám. Som šťastný, že celý svet si môže prečítať správu a urobiť svoj vlastný názor. Závery sú dobre podložené a členovia komisie nezávislí, nemajú napojenie na cyklistiku," upozornil Cookson. 

 

Hodnotiaca komisia CIRC jednoznačne tvrdí, že doping v cyklistike prežil aj po prevalení aféry Lancea Armstronga. Jeden rešpektovaný svedok v tejto súvislosti odhadol, že približne 90 % jazdcov stále dopuje a tri zo štyroch top tímov vedome podvádzajú. Report spomína "dopingových lekárov", ktorí pripravujú cyklistov na zvýšené nároky pri testovaní a detekčných metódach na odhalenie dopingu. "To číslo je trocha zavádzajúce. Je však jasné aj to, že mnohí jazdci súťažia čistí. Ich podpora je povinnosťou UCI. A okrem toho musíme chytiť hriešnikov," doplnil pre cyclingenews.com Cookson. 

 

Vyšetrovacia komisia CIRC predložila UCI dlhý zoznam odporúčaní na zlepšenie jej antidopingovej stratégie. Mala by sa prehĺbiť spolupráca medzi orgánmi, ktoré uplatňujú dodržiavanie zákonov v športovej oblasti, aby sa zlepšila vymáhateľnosť práva. Rovnako sa odporúča, aby sa začali odoberať vzorky cyklistom, ktorí sú podozriví z dopingu, aj v nočných hodinách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies