Šéf UCI nepovažuje Kreuzigerov detektor za relevantný

NETKY.SK • 30 Január 2015, 09:30 • 2 min
Šéf UCI nepovažuje Kreuzigerov detektor za relevantný

PRAHA - Podľa prezidenta Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Briana Cooksona nie je výsledok českého cyklistu Romana Kreuzigera na detektore lži relevantný pre ďalší vývoj jeho kauzy.

slovakia

left justify in out

Jazdec tímu Tinkoff-Saxo prešiel v snahe očistiť svoje meno detektorom lži. UCI ho viní z dopingu, jazdec odmieta všetky obvinenia. Na detektore sa nechal otestovať dobrovoľne. Športový arbitrážny súd (CAS) začal vlani v októbri konanie v súvislosti s odvolaním Medzinárodnej cyklistickej únie v prípade Kreuzigera. UCI sa v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) rozhodla napadnúť verdikt rozhodcovskej komisie Českého olympijského výboru (ČOV) a žiada pre Kreuzigera dištanc vo výške dvoch až štyroch rokov, zrušenie cyklistových výsledkov od marca 2011, pokutu vo výške 770-tisíc eur a uhradenie nákladov na riešenie sporu.


"Úprimne si myslím, že test na detektore je irelevantný, neposkytuje smerodajný údaj. Bude to však na abitráži, či prijme tento argument. K tomuto prípadu nemôžem veľa povedať. V priebehu niekoľkých týždňov sa dostane na športovú arbitráž. Poskytli sme všetky dostupné informácie v pravý čas a teraz necháme rozhodnutie na CAS. Uvidíme," uviedol Cookson podľa iDnes.cz počas návštevy Tábora, kde sa počas víkendu uskutočnia majstrovstvá sveta v cyklokrose. 


Právny pingpong trvá už vyše pol roka. Začína sa nová sezóna a Kreuziger stále nepozná ortieľ. UCI zatiaľ neprehrala na CAS žiaden prípad týkajúci sa biologických pasov. "Neviem si predstaviť, že by sme prehrali tento. Ale je to otázka pre CAS. Pre nás sú všetky podobné prípady dôležité, ale tento je významný," priznal podľa iDnes.cz Cookson. 


Pre nezrovnalosti v biologickom pase nemohol český cyklista vlani štartovať na Tour de France. Kauza sa týka abnormalít z rokov 2011 a 2012, keď pôsobil ešte vo farbách Astany. Do Tinkoff-Saxo prišiel v roku 2013. Kreuziger nechal svoje hodnoty preveriť dvojicou expertov, podľa ktorých nie je o čom diskutovať. Ich názor presvedčil aj rozhodcovskú komisiu ČOV, ktorá ho v septembri zbavila obvinení. Dvadsaťosemročný pretekár popiera akékoľvek dopingové previnenie. UCI podľa neho porušila svoje pravidlá tým, že ho suspendovala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona