Šéf tureckej diplomacie: Porušovanie prímeria v Sýrii ohrozuje mierové rokovania

NETKY.SK • 4 Január 2017, 11:55 • 2 min
Šéf tureckej diplomacie: Porušovanie prímeria v Sýrii ohrozuje mierové rokovania

ANKARA - Vláda v Sýrii opakovaným porušovaním prímeria ohrozuje mierové rokovania s opozíciou, ktoré sú plánované v kazašskej Astane. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu to povedal dnes po tom, ako sýrske povstalecké skupiny v pondelok oznámili prerušenie príprav na ohlásené rokovania.

slovakia

left justify in out

Podľa Čavušoglovho vyjadrenia pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu sa musí porušovaním prímeria v Sýrii tamojšou vládou a jej spojencami zaoberať Irán, ktorý je podporovateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a zároveň jedným z garantov dohody o prerušení bojov, sprostredkovanej Tureckom a Ruskom. Turecko v sýrskej občianskej vojne podporuje protivládnych povstalcov.

Prímerie medzi sýrskymi provládnymi silami a "umiernenými" povstaleckými skupinami začalo platiť v noci z 29. na 30. decembra.

 

Čavušoglu dnes varoval, že tzv. astanský proces môže zlyhať, ak sa nepodarí "zastaviť stupňujúce sa porušovanie" tejto dohody, ktorá vznikla práve s cieľom vytvoriť priestor pre nové mierové rokovania. Tie sa majú podľa tureckého ministra začať 23. januára.

 

Sýrski povstalci už v nedeľu tvrdili, že sýrske vládne lietadlá obnovili bombardovanie povstaleckého údolia Wádí Baradá neďaleko Damasku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies