Šéf tureckej diplomacie napriek odporu prehovorí k svojim krajanom v Hamburgu

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 17:31 • 2 min
Šéf tureckej diplomacie napriek odporu prehovorí k svojim krajanom v Hamburgu

HAMBURG - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý mal dnes o 18.00 hod pôvodne vystúpiť pred krajanmi žijúcimi v Hamburgu na pôde zariadenia Plaza Event Centrum, jeho prevádzkovatelia mu však priestory odriekli, sa rozhodol presunúť akciu v rovnakom čase do rezidencie tureckého konzula v meste.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z koordinačného centra tureckých voličov v zahraničí, ako aj nemeckú políciu.

Čavušoglu reagoval na odrieknutie podujatia, oficiálne zdôvodnené nedostatočnými protipožiarnymi opatreniami, ostrou kritikou Nemecka.

Pre internetové vydanie denníka Hürriyet vyhlásil, že ide o "totálne represívny systém" a že "všetky praktiky sa podobajú nacistickému obdobou". Podľa jeho názoru je cieľom nátlaku nemeckých úradov dosiahnuť v kontroverzne vnímanom tureckom referende zamietnutie zavedenia prezidentského systému. V referende, ktoré sa uskutoční 16. apríla, môžu hlasovať aj Turci žijúci v zahraničí vrátane príslušníkov tureckej komunity v Nemecku.

V Hamburgu sú ohlásené viaceré protestné akcie proti Čavušogluovej návšteve vrátane demonštrácie tamojších Alevitov a spolku Nie referendu, ktorý tvoria viaceré turecké a kurdské organizácie.

Nemecká spolková vláda na kritiku Ankary doteraz nereagovala.

Bavorský krajinský minister vnútra Winfried Bausback (CSU) požaduje zákaz vstupu do Nemecka pre tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i členov jeho vlády, ak by sa chystali navštíviť krajinu v rámci kampane pred referendom. Podobný názor zastáva podľa výsledkov prieskumu YouGov aj veľká väčšina nemeckých občanov. Až 77 percent z nich sa domnieva, že takéto vystúpenia by sa skôr alebo v žiadnom prípade nemali povoliť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies