Šéf tajnej služby MI5: Do Sýrie odchádza bojovať čoraz viac Britov

NETKY.SK • 9 Január 2015, 09:44 • 2 min
Šéf tajnej služby MI5: Do Sýrie odchádza bojovať čoraz viac Britov

LONDÝN - Šéf britskej tajnej služby MI5 Andrew Parker označil útok na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži za "hroznú pripomienku" hrozby terorizmu, ktorú umocňuje kríza v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP išlo o druhý verejný prejav Parkera od nástupu do funkcie. Šéf MI5 konštatoval, že počet Britov, ktorí odchádzajú do Sýrie bojovať po boku militantov, neustále rastie a po návrate predstavujú hrozbu.

 

Do Sýrie podľa neho odišlo už približne 600 Britov a "podstatná časť" sa pridala k organizácii Islamský štát.

 

Parker taktiež varoval, že operatívci z al-Káidy sa stále pokúšajú o útoky veľkého rozsahu, ktoré musia byť monitorované a zmarené. Okrem toho, ako zdôraznil, sa MI5 musí pasovať s útokmi menšieho rozsahu zo strany "osamelých vlkov".

 

Militanti podľa Parkera ohrozujú Britániu troma spôsobmi: vraždia Britov v Sýrii, využívajú Sýriu ako základňu na vysielanie militantov späť do Británie a inde, aby podnikali útoky, a využívajú propagandu na vyprovokovanie Britov k útokom v rámci Spojeného kráľovstva.

 

Parker poznamenal, že internetové sociálne siete umožňujú militantom šíriť svoj odkaz prakticky do každého domu v Británii, čo vedie k útokom, z ktorých mnohé bezpečnostné zložky zmarili.

 

"Domnievame sa, že mimo Iraku a Sýrie došlo od októbra 2013 k vyše 20 teroristických činom, či už riadených alebo vyprovokovaných extrémistickými skupinami v Sýrii," uviedol šéf MI5. Spomenul krvavé útoky v Kanade, Austrálii, Belgicku a v ďalších krajinách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies